Новият български тенис герой: Милев спаси 3 мачбола и донесе успеха на България над Ел Салвадор!

от в 15:15 на 16.09.2024
Калоян Соколов

Янаки Милев съумя да завърши успешно първия обрат на българския национален отбор за Купа "Дейвис" от 1:2 победи в последните 31 години! Пловдивчанинът беше избран от капитана Валентин Димов да играе в петия решителен мач от сблъсъка на нашите момчета срещу Ел Салвадор. Там младият ни талант трябваше да премери сили с легендата на гостите, а именно 33-годишния ветеран Марсело Аревало, който е 2-кратен шампион на двойки от Ролан Гарос.

Именно опитният Аревало собственоръчно донесе първите две точки за своята страна в сблъсъка и разполагаше с 3 мачбола, за да донесе победата на страната от Централна Америка. но Милев показа невероятен борбен дух и спечели срещата за България след невероятна драма и купища обрат - 2:6 6:1 7:6(6) за 2 часа и 28 минути игрово време.

Срещата стартира с маратонски 10-минутен гейм, в който българинът имаше редица шансове да спечели подаването си, но двойковият специалист продължаваше да се бори и в крайна сметка стартира мача с направата на брейк. Това доведе до припряност в действията на Милев и той започна да рискува твърде много в опитите си за направа на уинъри, което помогна на Аревало скоро да пробие отново за аванс от 3:0.

Впоследствие Янаки размина на няколко пъти своя опонент, който беше принуден да играе все по-често от дъното на корта и закономерно пред младока се откриха 3 шанса за връщането на единия от пробивите, но ветеранът не се пречупи и много скоро имаше аванс в отделните сетове.

Втората част стартира с размяна на бързи сервис геймове, но изведнъж енергията на 2-кратния "мейджър" носител спадна драстично и Милев започна да има физическо предимство на корта. Българинът отлично сменяше темпото с къси топки и не оставяше шанс на своя съперник с редица неспасяеми форхенди, като всичко това му позволи да спечели 5 поредни гейма и така да вкара срещата в трети решителен сет.

Там всичко започна по мечтан начин за втората ни ракета в двубоя, след като той проби за трети пореден път сервиса на Аревало. 33-годишният тенисист обаче далеч не беше казал последната си дума в мача и отвърна с моментален рибрейк. Салвадорецът получи сериозен прилив на енергия и неизменно водеше в резултата до 3:2 в своя полза.

Седмият гейм се оказа ключов за развръзката на мача, тъй като тогава Янаки пласира разкошен минаващ удар от бекхенд, за да стигне до брейкбол, а впоследствие пласира мощен дланов удар в съперниковото поле, за да излезе напред в резултата при 4:3.

Обратите далеч не приключиха дотук, защото Аревало беше като стена в следващия гейм и изравни за 4:4, само че се виждаше как българинът е много по-свеж и той веднага си върна предимството при 5:4. За съжаление, Милев за трети път не можа да затвърди своя аванс и изведнъж му се наложи да сервира за оставане в мача при 5:6.

Тогава дойде изключително критичен миг и 21-годишният играч трябваше да спасява 3 поредни мачбола, но той не се отказа и демонстрира изключително хладнокръвие, за да вкара решителната битка във финален тайбрек.

В него първата точка беше спечелена от младия ни талант, който обаче продължаваше да е твърде непостоянен в играта си и следващите 4 разигравания завършиха в полза на по-опитния играч. Българинът не спираше да се бори с всички сили и намали изоставането си до 3:4. Драмата продължи с пълни сили и първите 2 мачбола дойдоха преди Янаки, ала Аревало продължаваше да отказва да се предаде и имахме паритет при 6:6. 

Третият мачбол пък се оказа късметлийски за нашето момче, което го реализира с топовен форхенд по правата, за да постигне най-голямата победа в своята кариера досега и така прати България на плейоф за завръщане в Световна Група I!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Новият български тенис герой: Милев спаси 3 мачбола и донесе успеха на България над Ел Салвадор! Калоян Соколов
Теми:  
българия | ел салвадор | купа дейвис | марсело аревало | Обзори | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook