Новият крал на сервиса: Перикар повали Шелтън и спечели титлата в Базел без да бъде пробит!

от в 18:17 на 27.10.2024
Елеонора Александрова

Джовани Мпеши Перикар е новият шампион на турнира в Базел! Младата надежда на Франция завоюва своята втора и най-голяма титла в едва дебютния си сезон на ниво ATP, побеждавайки Бен Шелтън с 6:4 7:6(4) за 1 час и 28 минути игрово време. Така младокът по всяка вероятност ще бъде поставена на идния Аустрелиън Оупън, въпреки че беше извън топ 200 преди началото на сезона.

По този начин 21-годишният състезател ще направи своя дебют в топ 35 в световната ранглиста и от следващата седмица ще е на 31-вата позиция. Още по-впечатляващ е фактът, че той стигна до трофея в швейцарския град без да бъде пробит в нито един от мачовете си тази седмица и му се наложи да спасява общо 3 брейкбола, като французинът генерира средна скорост от 201 километра в час на втория си сервис.

Сервисът се превърна в основно оръжие за двамата таланти което не беше никак неочаквано с оглед на игровите им характеристики. Все пак Перикар бе този, който печелеше с идея идея повече лесни точки с помощта на своя начален удар и същевременно придобиваше все по-голямо самочувствие на ретур. Това позволи на французина да осъществи единствения пробив в откриващия сет. след който по-нискоранкираният тенисист безпроблемно печелеше своите сервис геймове, за да поведе в сетовете.

Играта на ретур на Шелтън се подобри във втората част, като американецът разчиташе с една идея по-добре началния удар на 2-метровия си съперник, само че Перикар запази хладнокръвие и продължаваше да прави асове в най-важните моменти.

Световният номер 23 също вече не отстъпваше по този показател и закономерно се стигна до тайбрек. Дългият гейм започна равностойно, като двамата финалисти печелеха скоропостижно точките си от собствен сервис до 4:4. В деветата точка обаче Перикар показа качествата си на ретур и поведе с минибрейк, за да поведе с 5:4, а след това не загуби нито точка повече, за да завоюва своята втора ATP титла!

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Новият крал на сервиса: Перикар повали Шелтън и спечели титлата в Базел без да бъде пробит! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | базел | бен шелтън | джовани мпеши перикар | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook