Ново дете чудо: Родена през 2008-а тенисистка се класира за 1/4-финал в дебюта си на ниво WTA!

от в 14:39 на 24.07.2024
Калоян Соколов

Чешкият женски тенис изглежда в по-добро състояние, от когато и да било. Изклювайки вундеркинда Мира Андреева, то Линда Носкова (19 години) и Бренда Фрухвиртова са другите две тийнейджърки в топ 100 на света, а изглежда много скоро ще имаме и трети суперталант от Чехия в WTA Тура. Става въпрос за 16-годишната Лаура Самсон, която се превърна в първата тенисистка родена през 2008-а година, която печели мач на най-високото ниво в тениса.

Доскорошната номер едно при девойките стартира с разгромен успех на WTA 250 надпреварата в Прага, елиминирайки 21-годишната хърватка Тара Вурт с 6:0 6:2, а вчера поднесе истинска сензация, отстранявайки втората поставена Катерина Синякова (световна номер 38), която е 5-кратна шампионка на сингъл в WTA Тура, а освен това е водачка в ранглиста на двойки, разполагайки с 9 "мейджър" титли и златен олимпийски медал.

Дебютантката на ниво WTA загуби откриващия сет с 1:6 за само 30 минути игра, но изобщо не се смути и осъществи обрат, след като в решителната част навакса пробив изоставане и затвори мача с пет поредни гейма в своя полза - 1:6 7:5 6:3. 

Този рейд ще помогне на чешкото дете чудо да се придвижи напред с цели над 170 позици и да дебютира в топ 500 на света, а нейната задача в 1/4-финалите далеч не изглежда непосилна, защото тя ще се изправи срещу квалификантката Оксана Салехметева (световна номер 248).

"Изключително съм изненадана. Не съм считала и за секунда, че съм фаворит по време на мача. Толкова съм горда от себе си и се надявам да продължа да играя така. В третия сет си помислих как нямам абсолютно нищо за губене и се отпуснах максимално, а накрая вече наистина повярвах как имам силите да победя" - сподели Самсон по време на интервюто си на корта.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Ново дете чудо: Родена през 2008-а тенисистка се класира за 1/4-финал в дебюта си на ниво WTA! Калоян Соколов
Теми:  
wta | лаура самсон | любопитно | Обзори | прага

Коментари





Следвайте ни в Facebook