Ново начало: Швьонтек уволни треньора, който я изведе до №1 в света и 4 титли от Шлема

от в 09:21 на 04.10.2024
Калоян Соколов

Ига Швьонтек обяви, че се е разделила с дългогодишния си треньор Томаш Викторовски. Полският специалист започна работа със своята сънародничка в края на 2021-ва година и я доведе до първото място в световната ранглиста, както и до спечелването на 4 от нейните 5 титли в Големия шлем.

Викторовски в миналото работеше с другата най-добра полска тенисистка за всички времена, а именно бившата номер две Агниешка Радванска, с която бяха заедно цели 8 години и спечелиха 16 титли в WTA Тура (три по-малко, отколкото с Швьонтек).

43-годишният специалист изцяло преобрази играта на настоящата водачка в световната ранглиста, чийто подход на корта стана далеч по-агресивен и доминиращ, а съвместните им реултати бяха повече от впечатляващи, но нещата не вървят никак добре, откакто Швьонтек завоюва четвъртата си титла на Ролан Гарос, като от юни насам, тя няма нито един изигран финал и не спира да отказва участие в турнирите по време на азиатското турне, което ще позволи на Арина Са баленка да я измести от първото място в класацията на WTA.

Решението за раздялата беше обявено от самата 5-кратна "мейджър" шампионка, която качи публикация в официалния си Instagram профил и призна, че следващата стъпка за нея е да започне сътрудничество с чуждестранен специалист:

"Треньор Викторовски се присъедини преди 3 години към моя щаб, когато имах много голяма нужда от промени и свеж подход към играта ми. Неговият опит, аналиатичност, стратегически подход и знания ми помогнаха да постигна неща, за които дори не съм и мечтала, а това отне само няколко месеца след началото на съвместната ни работа. Нашата основна цел беше да достигна до номер едно в света и самият треньор Викторовски първи я постави на масата.

Целехме се много високо и отивахме на всеки един турнира с ясното намерение да го спечелим. Заедно с треньор Томаш Викторовски спечелихме много турнири и цели 4 титли от Големия шлем.

Тренер, благодаря ти! Пожелавам ти всичко най-добро, като знам, че сега би искал да си починеш след 3-те ни години на тежка работа и постоянни пътувания. Надявам се сега да си прекараш едно добре заслужено време с близките си хора и за в бъдеще да вземеш това, от което се нуждаеш.

Заради тази важна промяна в моя щаб, то ще си дам няколко седмици, в които да избера нов треньор, с когото да започна сътрудничество. По средата съм на първите ми разговори с треньори от чужбина (не са поляци), защото съм готова да направя следващата стъпка в кариерата си. Ще ви уведомя, когато взема решение" - завършва публикацията на световната номер едно.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Iga Świątek (@iga.swiatek)


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Ново начало: Швьонтек уволни треньора, който я изведе до №1 в света и 4 титли от Шлема Калоян Соколов
Теми:  
wta | ига швьонтек | любопитно | томаш викторовски

Коментари





Следвайте ни в Facebook