Ново отказване: Една от легендите на африканския мъжки тенис също окачи ракетата

от в 15:33 на 28.02.2023
Калоян Соколов

Тенисът в Африка може доскоро да не беше сред най-популярните спортове, но изявите на Онс Жабер предизвикаха истински фурор на континента, тъй като тя се превърна в първата африканска жена, която се класира на финал от Големия шлем и печели титла от категория WTA 1000 в надпреварите на сингъл. При мъжете обаче нещата са в известен застой и все още сме в очакване да разберем кога ще се появят достойни наследници на състезатели от ранга на Уейн Ферейра, Юнес Ел Айнауи и Кевин Андерсън.

Вчера пък африканците трябваше да се разделят с още една от големите си звезди в тениса, а именно Малек Джазири. Тунизиецът е един от петимата араби, които са намирали място в топ 50 на ранглистата и освен това има три победи над представители на първите 10, като едната от тях идва срещу Григор Димитров, когото побеждава през 2018-та година на старта в Дубай и впоследствие достига до полуфиналите. Точно същият град се оказа и сцена на последния мач в кариерата на 39-годишния ветеран, който получи "уайлд кард" за участие в ATP 500 надпреварата там и така имаше възможност да се сбогува с любимата си игра на възможно най-високото ниво.

За съжаление на Джазири, то той нямаше абсолютно никакви шансове да се противопостави на Алехандро Давидович Фокина и съумя да спечели само два гейма, но това по никакъв начин не свали усмивката от неговото лице и бившият номер 42 получи заслужените си аплодисменти от публиката. Впоследствие еднократният финалист в ATP Тура беше част от кратка церемония по случай своето оттегляне от спорта, а на нея сподели следното:

"Надявам се да съм бил добро вдъхновение за следващите поколения в Тунис. Tенисът в нашата страна не спира да се развива през последните години, в които бяха построени много нови клубове и тренировъчни съоръжения, така че мога да бъде единствено щастлив от този факт. Не съм мислел особено дълго върху решението си, защото преминах през множество контузии в последните месеци и това е ясен сигнал от тялото ми. Не е лесно да спреш с нещо, което е било неделима част от живота ти за толкова дълъг период от време, тъй като тепърва ще трябва да променям изцяло ежедневието си и нямам търпение да вляза в един напълно нов ритъм за мен.

Състезавах се в най-великата ера на тениса и е огромна чест за мен, че мога да кажа как съм бил сред 50-те най-добри играчи в света, докато са се състезавали Федерер, Надал, Джокович и Мъри. Беше чест да споделям корта с тези легенди и съм благодарен за всичко, което преживях през това приключение" - завърши речта на Джазири.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ново отказване: Една от легендите на африканския мъжки тенис също окачи ракетата Калоян Соколов
Теми:  
atp | любопитно | малек джазири | отказване

Коментари





Следвайте ни в Facebook