Ново ранно отпадане: Джокович не спечели дори сет срещу световния №70 и напусна Баня Лука

от в 19:29 на 21.04.2023
Мирела Николова

Новак Джокович продължава да бъде далеч от нивото, на което сме свикнали да го виждаме, и след като отпадна отпадна още в осминафиналите на Мастърса в Монте Карло, днес сърбинът инкасира ново ранно поражение, отстъпвайки във втория си двубой на турнира в Баня Лука. Топ поставеният материализира едва 1 от общо 16 точки за пробив, а в края на днешния си мач дори на два пъти се възползва от правото си на медицински таймаут и след 2 часа и 25 минути преклони глава пред световния №70 Душан Лайович, който надделя след 6:4 7:6(6). Така по-младият сърбин си осигури място в полуфиналната фаза на надпреварата, където го очаква сблъсък срещу Миомир Кецманович или Иржи Лехечка.

В откриващия сет предимството бе на страната на Лайович, в чиито изяви се наблюдаваше значително по-сериозно постоянство. От самото начало на срещата 22-кратният шампион от Големия шлем допускаше изобилие от нетипични за себе си грешки и това доведе до пробив едва във второто му подаване. Вариативността в началния удар на световния №70, както и честото използване на прийома сервис-воле помогнаха на Лайович да спаси общо 7 брейкбола в следващите си две подавания, но не такава бе ситуацията в осмия гейм, където прекомерният риск на бившия №32 позволи на Джокович да изравни резултата за 4:4.

Щастието на топ поставения обаче не продължи дълго, тъй като съвсем скоро нова порция негови непредизвикани грешки доведе до брейк в актива на непоставения състезател, който, макар да имаше затруднения, съумя да затвърди пробива си и така да направи първа крачка към крайния успех.

Ударите на световния №1 продължиха да страдат от липса на острота и във втория сет, където обаче броят на пропуските се понижи и така той успяваше да поддържа паритета до 4:4. В хода на частта миналогодишният финалист в турнира достигна до общо пет възможности за пробив, но именно тогава Лайович успяваше да извлече максималното от началния си удар, за да се спаси от неприятности. Критичен момент за Ноле настъпи при 4:4, когато той изостана с 0:40, но бързо успя да се мобилизира и да заличи трите скрити мачбола пред съперника.

Не след дълго развръзката на този сет бе доведена до тайбрек, в който Джокович стартира ударно и поведе с 4:1, след което разви преднината си и достигна до три сетбола, само че позволи нов главоломен спад в нивото си на представяне и загуби следващите 5 точки, което означаваше и край на турнира за него.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ново ранно отпадане: Джокович не спечели дори сет срещу световния №70 и напусна Баня Лука Мирела Николова
Теми:  
atp | баня лука | душан лайович | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook