Няма да има 93-та титла: Борхес разгроми уморения Надал и за пръв път е шампион в ATP Тура

от в 16:27 на 21.07.2024
Калоян Соколов

Нуно Борхес спря Рафаел Надал от похода му към неговата 93-та титла на ниво ATP и завоюва първия си трофей на най-високото равнище в тениса. Португалският номер едно напълно надигра "Краля на клея" и се нуждаеше от само 1 час и 28 минути игра, за да го победи на финала на ATP 250 клей надпреварата в Бощад. Така Борхес си осигури дебют в топ 50 на света, а Матадора ще се задоволи с това, че съумя за пръв път от 2 години насам да спечели 4 поредни мача и ще надява да повиши още своето равнище за Олимпийския турнир в Париж, който стартира след точно след една седмица, а испанецът ще играе, какото на сингъл, така и на двойки с Карлос Алкарас.

Надал за трети пореден мач стартира кошмарно на собствен сервис и беше пробит още в първото си подаване след двойна грешка. Матадора обаче знаеше много добре как да реагира положително в тази ситуация и изостри значително своя форхенд, реализирайки светкавичен рибрейк с перфектно подготвена атака към мрежата. За съжаление, то движението на испанеца изглеждаше силно ограничено за втори пореден ден, а неговият сервис представляваше просто едно леко подаване към съперника и Борхес скорпостижно отново отмъкна подаването на опонента си.

Серията от пробиви продължи с пълна силна и никой не съумяваше да задържи своето подаване до 4:2 в полза на португалеца, когато той значително повиши оборотите на игра. Световният номер 51 играеше на много по-високо темпо спрямо Рафа и оттам насетне не изпусна повече водачеството си в резултата, за да се приближи само на един сет от дебютната си титла на ниво ATP.

22-кратният "мейджър" носител показа признаци на събуждане в началото на втория сет и взе два поредни свои сервис гейма. Надал показа по-високи нива на енергия спрямо началото на мача, но това продължи за много кратък период от време и станахме свидетели на серия от цели 5 поредни гейма в полза на Борхес, който не загуби нито точка, сервирайки за трофея и можеше да се наслади на вероятно едни от най-щастливите емоции досега в своя живот.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Няма да има 93-та титла: Борхес разгроми уморения Надал и за пръв път е шампион в ATP Тура Калоян Соколов
Теми:  
atp | бощад | нуно борхес | Обзори | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook