Няма да има Златен шлем! Зверев повали Джокович и разби олимпийската му мечта!

от в 12:13 на 30.07.2021
Калоян Соколов

Александър Зверев повтаряше през последните дни как е дошъл в Токио, за да се окичи със златния медал и напълно вярва в своите шансове да спре Новак Джокович, чиито цели минаваха през спечелването на четирите трофея от Големия Шлем и титлата на Олимпиадата, за да оформи т. нар "Златен шлем". Тази мечта изглеждаше напълно реална предвид серията на водача в ранглистата от 22 поредни успеха. Както е ясно на всички, то всяка подобна поредица трябва да има своя край, а той дойде именно днес, защото 24-годишният играч показа вдъхновяващ тенис и се поздрави със заслужен обрат - 1:6 6:3 6:2. Така битката за златото ще бъде между Зверев и Хачанов, докато Джокович и Кареньо Буста ще водят спор в битката за утешителния бронз.

Срещата стартира отлично за Зверев, който имаше точка за пробив още в дебютното подаване на световния номер едно, но Ноле пласира неспасяем сервис по правата и се измъкна от трудната ситуация. Германецът нямаше подобни проблеми и бързо достигна до паритет в резултата. Оттам насетне обаче Джокович наложи пълен контрол над събитията на корта, макар че опонентът му наглед играеше с отлична дълбочина и атаките му не изглеждаха никак безопасни. Това не се оказа никакъв проблем за Джокера, който контрираше безпогрешно и непрекъснато сменяше темпото на игра. Късите топки на 20-кратния шампион от Шлема се радваха на огромен успех и в крайна сметка водачът в схемата не допусна да загуби нито гейм повече до края на сета.

Втората част отново предложи своите ранни шансове пред Саша, само че балканецът за пореден път извади най-доброто от себе си, когато е максимално притиснат и съвсем скоро отново беше с пробив напред. По всичко изглеждаше как това ще бъде поредната рутинна победа в полза на световния номер едно на тазгодишните Игри, ала плановете на Зверев бяха съвсем други и ретурите му придобиха лазерно насочване. Джокович пък сериозно понижи процента си на вкарано първо подаване, което му оказа силно негативно влияние и поставеният под номер четири възстанови паритета в общия резултат, спечелвайки пет от последните шест гейма в сета.

Решителната част не предложи смяната на ролите, тъй като германецът продължаваше да нанася изключително чисти удари и последва трето поредно подаване, предадено от сърбина. Наред беше маратонски гейм при сервис на Саша, само че той пласира цели четири аса в него и вече имаше аванс от 3:0. Джокович най-после спечели своето подаване и се разписа, но това по никакъв начин не накара Зверев да трепне и първият в света бе притиснат до стената, изоставайки с 1:5, а световният номер 5 не показа колебания и приключи срещата още от ретур, след което не можа да сдържи сълзите в очите си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Няма да има Златен шлем! Зверев повали Джокович и разби олимпийската му мечта! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | златен шлем | новак джокович | Обзори | олимпиада | токио

Коментари





Следвайте ни в Facebook