"Няма по-жалко от това мъж да удря жена": Рубльов се обяви твърдо против транс атлетите

от в 14:00 на 02.08.2024
Калоян Соколов

Андрей Рубльов взе отношение по една от най-нашумелите теми на настоящата Олимпиада в Париж. Става въпрос за участието в боксовия турнир на алжирската състезателка Имане Халиф, която разплака своята италианска съперничка Анджела Карини и я принуди да се откаже след само 40-секунден престой на ринга. Проблемът се състои в това, че африканката беше дисквалифицирана на последното световно първенство заради наличие на XY хромозоми (такова тестване не се прави на Олимпиадата) и има много сериозни причини да смятаме, че говорим за биологичен мъж, а самата Карини заяви как никога не е получава толкова силен удар и не можеше да спре да плаче.

Това предизвика бурната реакция на зрителите в залата, които не спряха да освиркват Халиф, а дори самите Крис Евърт и Мартина Навратилова изразиха своята ясна позиция, обявявайки се срещу транс атлетите в спорта. Реакцията на Рубльов пък беше много по-бурна и очевидно емоционалният руснак е останал потресен от видяното на Игрите в Париж, което го накара да публикува следния пост в социалните медии:

"Хората се борят срещу насилието, срещу домашното насилие и насилието над жени, срещу насилието над деца и цялостно срещу насилието. Научен съм от малък да защитавам жените. Независимо какво се е случило, няма нищо по-жалко от това да има физическо посегателство от мъж към жена. Сега обаче на най-голямото спортно събитие в света, а именно Олимпиадата, наблюдаваме как един мъж, който се е идентифирцирал като жена, удря една истинска жена и никой не спира цялото това нещо.

Ще допуснат ли един мъж до боксов турнир за деца, ако се определи като дете? Това е нещо, което аз никога няма да разбере и искрено съжалявам за италианската спортистка, която се е подготвяла дълго време за този момент - гласеше текстът на световния номер 8, който видимо беше сериозно афектиран от ситуацията.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Няма по-жалко от това мъж да удря жена": Рубльов се обяви твърдо против транс атлетите Калоян Соколов
Теми:  
atp | андрей рубльов | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook