Обратно в играта: Милев оцеля в тежка битка и изравни за България срещу Ел Салвадор!

от в 20:39 на 14.09.2024
Елеонора Александрова

Янаки Милев донесе първа точка на за България в сблъсъка от Световна Група II за Купа "Дейвис" срещу Ел Славадор на червените кортове на ТК "Локомотив" в Пловдив. След неочакваното поражение на Пьотр Нестеров от ветерана Марсело Аревало днес по-рано, то Милев също беше изправен до стената, но се наложи над 18-годишния Цезар Круз (неранкиран) с 6:3 4:6 6:3 за 2 часа и 30 минути игрово време, което означава, че денят ще приключи при равенство от 1:1 победи, а утре предстоят нови три мача, които ще определят победителя в срещата (2 сингъла и 1 двойки).

В първите минути от срещата, 21-годишния българин изглеждаше нервен, като това даде възможност на неранкирания му опонент да се държи напълно равностойно в срещата. С течение на времето обаче втората ни ракета започваше да играе все по-освободено и да черпи вдъхновение от публиката, показвайки по-голямата си класа си спрямо представителя на Ел Салвадор, печелейки следващите 3 гейма, за да поведе в сетовете.

Втората част започна обещаващо за Крус, който имаше два брейкбола, ала българинът съумя да ги отрази. В следващите минути именно Милев бе този, който стоеше по-добре на корта, като това си пролича най-вече в седмия гейм, когато той имаше цели пет точки за пробив.

Прекалено прибързаните решения от страна световния номер 445 обаче не му позволиха да си осигури така желания аванс. Този момент се оказа и ключов за развитието на сета, понеже Крус постепенно започваше да играе все по-уверено и резултатът бе налице - пробивът в деветия гейм за аутсайдера стана факр, а сервис играта на салвадореца бе достатъчно солидна, за да може той да запази преднината си до края и да изравни общия резултат.

Неприятният завършек на преднината част не повлия негативно върху представянето на Милев, а напротив - той постепенно започваше да се мобилизира, за сметка на съперника си, който изглеждаше изтощен физически.

Представителят на топ 500 се възползва от тази слабост от другата страна на мрежата и съумя да се откъсне с преднина от два пробива при 5:1. Салвадорецът не се предаде и намали аванса на нашия национал до 3:5, но това бе и последният силен момент за него, тъй като Милев се справи с втория си опит да затвори мача на свой сервис и записа първа победа за България в сблъсъка, а това беше и дебютен триумф в кариерата на 21-годишния тенисист в Купа "Дейвис".


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Обратно в играта: Милев оцеля в тежка битка и изравни за България срещу Ел Салвадор! Елеонора Александрова
Теми:  
бгтенис | българия | ел салвадор | купа дейвис | Обзори | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook