Обратно в шампионския кръг: Гофен триумфира в Илкли, но получи лоши новини за Уимбълдън

от в 13:08 на 23.06.2024
Елеонора Александрова

Давид Гофен имаше репутацията на един от най-постоянните тенисисти в ATP тура и неговото присъствие в топ 20 беше постоянно явление, като бившият номер 7 може да се похвали с 6 титли на ниво ATP, както и с класирания за втората седмица на всички турнири от Големия шлем.

Бившата първа ракета на Белгия обаче претърпя тежка контузия на глезена, която го извади за половин година от тениса през 2021-ва и той никога повече не показа същото ниво на тениса в кариерата си, а преди няколко месеца дори напусна топ 100, като в момента е под номер 109 в световната ранглиста.

Тази седмица обаче Гофен напомни за себе си на Чаланджъра в Илки, печелейки първата си титла от над година насам и дебютна в кариерата на тревн настилка.. 33-годишният ветеран трябваше да надвие редица по-млади и обещаващи имена, каквито са Юри Родионов, Доминик Щрикер, Теренс Атман, Закари Свайда, а на финала се справи и с французина Аролд Майо с 6:4 6:2. По този начин именитият белгиец ще направи своето завръщане в топ 100, като от утре той ще е на 82-рата позиция в класацията на ATP.

Любопитно е да се спомене, че шампионът в Илкли винаги е получавал "уайлд кард" за Уимбълдън, а в списъка с победителите на надпреварата можем да видим имена, като Мартон Фучович, Зизу Бергс, Доминик Кьопфер и Сергий Страховски.

Организаторите на Уимбълдън обаче решиха точно тази година да нарушат тази традиция, което означава, че Гофен ще участва на квалификациите на турнира, където стигна до четвъртфиналите два пъти (през 2019-та и 2022-ра), а това ще му се наложи за едва втори път в неговата кариера и първи път от 13 години насам.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Обратно в шампионския кръг: Гофен триумфира в Илкли, но получи лоши новини за Уимбълдън Елеонора Александрова
Теми:  
atp | давид гофен | илкли | Обзори | уимбълдън | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook