Обратът на обратите: 5 часа, 8 спасени мачбола и триумф на квалификант над поставен в Париж

от в 22:53 на 30.05.2023
Калоян Соколов

Професионалният спорт често може да бъде изключително непредвидим и неведнъж в историята на Големия шлем сме виждали наглед немислими обрати, но днешната победата на Андреа Вавасори надминава всякакви граници на въображението. Квалификантът изоставаше с 0:2 сета срещу Миомир Кецманович, но демонстрира невероятна воля, за да надиграе 32-ия поставен и да се поздрави с дебютния си успех в Големия шлем - 5:7 2:6 7:6(8) 7:6(3) 7:6(9).

Припомняме ви, че наскоро италианецът за пръв път спечели мач и на ниво "Мастърс", надделявайки в Мадрид над двукратния шампион Анди Мъри, а сега наглед пред него се открива чудесен шанс да достигне до третия кръг на Ролан Гарос, защото ще срещне друг тенисист преминал през пресявките, а именно Герардо Алберто Оливиери (световен номер 231).

Наглед сърбинът владееше изцяло инициативата в срещата и нещата отиваха към спокойна негова победа в последователни части, но световният номер 148 на два пъти наваксваше пробиви в третия сет и в крайна сметка съумя да отрази цели четири мачбола в последвалия тайбрек, за да провокира изиграването на четвърта част. Там италианецът се наложи в нов тайбрек, а в решителния сет сет навака пасив от 3:5, след което отрази нова поредица от четири мачбола, за да постигне един от най-паметните обрати в историята на Големия шлем.

Сблъсъкът продължи цели 5 часа и 10 минути, което го постави на второ място по продължителност за сезона, отстъпвайки единствено на близо 6-часовия трилър, който ни предложиха Анди Мъри и Танаси Кокинакис. Вавасори пък напълно заслужи звездата му да изгрее на 28-годишна възраст, след като години наред обикаляше по надпреварите от Чаланджър сериите и съвсем естествено се разплака, когато спечели последната точка, а ние единствено можем да го поздравим за изключително зрелищната му игра в ходя на двубоя, тъй като той излезе над 80 пъти на мрежата и пласира невероятните 106 завършващи удара.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обратът на обратите: 5 часа, 8 спасени мачбола и триумф на квалификант над поставен в Париж Калоян Соколов
Теми:  
atp | андреа вавасори | миомир кецманович | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook