Очакванията се оправдаха: Беретини пречупи борбен Мъри в първокласен двубой на US Open!

от в 20:54 на 02.09.2022
Мирела Николова

Двубоят, противопоставящ един срещу друг Матео Беретини и Анди Мъри, бе един от най-интригуващите и непредвидими мачове от третия етап на тазгодишното Открито първенство на САЩ и очакванията бяха напълно оправдани. Въпреки че изпита известни затруднения в предходния кръг срещу Юго Грение, днес италианецът демонстрира значително подобрение в играта си и макар и трудно, успя да преодолее съпротивата на трикратния шампион от Шлема, постигайки победа в четири части след близо 4 часа игра за крайното 6:4 6:4 6:7(1) 6:3. По този начин световният №14 вече е част от осминафиналната фаза на турнира, където му предстои сблъсък с някого измежду Алехандро Давидович Фокина и Даниел Галан.

От самото начало на двубоя Мъри непрекъснато насочваше ударите си към бекхенд страната на съперника, откъдето неточностите не закъсняваха. Въпреки това обаче италианецът не пропускаше възможност да ускори топката от форхенд, благодарение на който повишаваше темпото в разиграванията и изваждаше британеца от комфортната му зона. С напредване на времето Беретини започна да имплементира в играта си и къси топки, които се оказаха неговото тайно оръжие в седмия гейм, когато две ювелирни изпълнения, придружени от двойна грешка на бившия №1 на брейкбол, доведоха до пробив в сметката на 13-ия поставен и не след дълго бе сложен край на откриващия сет в негова полза.

Миналогодишният четвъртфиналист постави ударно начало и на втората част, осъществявайки брейк още в дебютното противниково подаване, но ответната реакция от Мъри не закъсня и още в следващия гейм той бе изключително агресивен при посрещане, което му помогна да реализира моментален рибрейк. Въпреки че резултатът се развиваше напълно равностойно през следващите минути, преимуществото бе на страната на Беретини, който налагаше офанзивния си стил, и бе само въпрос на време да нанесе решителен удар. Той дойде в края на частта, когато Мъри позволи нов спад в представянето си и отново след двойна грешка предаде подаването си, а с това и сета.

В третата част изявите на британеца бяха крайно непостоянни, като той непрекъснато редуваше непредизвикани неточности със забележителни изпълнения, което неведнъж го изправяше пред опасност от загуба на подаването му. Точно в тези моменти обаче Мъри успяваше да извади наяве най-доброто от себе си и в първите си три сервис гейма отрази 5 брейкбола, за да опази паритета непокътнат до 5:5. Тогава Беретини достигна до нови три възможности за пробив, които обаче пропиля и скоро след това станахме свидетели на тайбрек. Там обаче италианецът се пречупи под напрежението и не успя да спечели нито една точка на собствен сервис, докато интензитетът в играта на Мъри се покачваше с всяка изминала минута и британецът спечели последните 7 точки, за да остане в битката за успеха.

Загубата на предходния сет оказа своето влияние върху представянето на 13-ия поставен в първите минути от втората част, когато той инкасира пробив още на старта му след серия от непредизвикани неточности. Последва обаче светкавична мобилизация на Беретини, който отново повиши нивото си и благодарение на дълбокопласираните си удари незабавно възвърна паритета в геймовете. Италианецът продължи да демонстрира нивото си от откриващите два гейма и успя да дочака своя момент в осмия гейм, когато Мъри допусна спад в концентрацията си, подпомогнал световния №5 към реализиране на пробив, няколко минути след който Беретини можеше да ликува с крайната победа.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Очакванията се оправдаха: Беретини пречупи борбен Мъри в първокласен двубой на US Open! Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2022 | анди мъри | матео беретини | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook