Очакванията за шоу не се оправдаха: Рубльов се разправи с бледа сянка на Монфис в Ню Йорк

от в 03:15 на 01.09.2023
Мартин Петков

Андрей Рубльов затвърди подобрението в играта си, откакто стъпи на кортовете в Ню Йорк, като в един от най-чаканите мачове за днешния ден обезоръжи напълно 36-годишния Гаел Монфис. Прогнозите за зрелище между руснака и ветерана пък далеч не се оправдаха, след като бившият представител на топ 10 допусна цели 47 непредизвикани грешки и осмият поставен се възползва, за да се поздрави с победата след 2 часа и 23 минути на корта - 6:4 6:3 3:6 6:1. Така световният номер 8 подпечата своето класиране за третия кръг на US Open, където в опит да продължи напред към втората седмица на надпреварата ще срещне друг представител на "петлите" в лицето на Артур Риндеркнеш.

Още от самото начало се забеляза, че французинът наглед се чувства далеч от своето оптимално равнище, като допускаше прекомерен брой неточности, но въпреки тях, то поддържаше паритета. Същевременно осмият поставен впечатляваше с типичното си ускорение на топката и скоропостижно осъществи пробив, но радостта му на траеше дълго, предвид факта че се представи кошмарно на собствен сервис и рибрейкът в актива на "Ла Монф" беше факт. Оттам насетне сервиращите спечелиха по един бърз гейм, преди бившият представител на топ 10 да допусне немислима серия от неточности, придружена от две двойни грешки, при което с късен пробив Рубльов записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част станахме свидетели на доста обнадеждаващи знаци за ветерана, който подобри качеството на ретурите си и реализира ранен брейк. Впоследствие представянето на Монфис се оказа лишено от всякакъв коментар, след като грешките, доста от които още на начален удар, обзеха изцяло играта му и руснакът мигновено експлоатира проблемите на противника си, за да спечели четири поредни гейма, като завоюваното предимство му бе достатъчно, за да дублира преднината си в отделните сетове.

С настъпването на третата част французинът наглед се адаптира към агресивния стил на световния номер 8 и заигра сходно на него, като наблюдавахме изключителна мощ в отиграванията на двамата състезатели. В този ред на мисли те си размениха и по едно колебливо подаване, като всекиго от тях отрази брейкбол, за да бъдем отведени в крайна сметка в ключовия осми гейм, когато Монфис наелектризира обстановката на корта до краен предел и със серия от спиращи дъха уинъри осъществи пробив, благодарение на който редуцира частични изоставането си в общия резултат на срещата.

Подемът в играта на световния номер 162 се пренесе и в началото на четвъртия сет, след като атакуващият му начин на игра го изведе до брейкбол в дебютното подаване на руснака. Именно от тази неблагоприятна позиция Рубльов намери сили да отстои началния си удар, като впоследствие вдигна оборотите, правейки разиграванията още по-интензивни, и макар "Ла Монф" да радваше зрителите със своите шоуменски прояви, то силите му стигнаха единствено да избегне "геврека", преди шампионът от Монте Карло да узакони триумфа си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Очакванията за шоу не се оправдаха: Рубльов се разправи с бледа сянка на Монфис в Ню Йорк Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | андрей рубльов | гаел монфис

Коментари





Следвайте ни в Facebook