Официално: Медведев и всички останали руски играчи няма да участват на Уимбълдън!

от в 12:11 на 20.04.2022
Мартин Петков

В тенис средите се говореше все по-засилено, че ръководството на Уимбълдън ще забрани участие в надпреварата на състезатели от Русия и Беларус, а причината е инвазията на Русия в Украйна, която бива подкрепа във военните си действия от Беларус.

Турнирът върху ,,свещената трева" ще бъде първият, който предприема толкова сурови мерки към спортистите от двете държави. За решението на организацията рано тази сутрин информира Кристофър Клери, един от престижните журналисти на New York Times, след като е получил потвърждение от бюрократ на висока позиция в международните структури на тениса, макар все още това да не е потвърдено от All England Club, които са домакин на третата ,,мейджър" надпревара за годината.

Това решение означава, че голяма част от световния тенис елит ще пропусне Уимбълдън. Сред най-видните имена са двамата представители на ,,Сборная" в топ 10 на световната ранглиста - Даниил Медведев и Андрей Рубльов, като в добавка към тях са Аслан Карацев и Карен Хачанов, намиращи място в първите 30 на света. Сериозни последствия ще има и за състезалките от Беларус, като при тях виждаме миналогодишната полуфиналистка - световната номер четири Арина Сабаленка, както и носителката на два Шлема - бившата номер едно Виктория Азаренка. Броят на рускините в топ 40 е пет, като най-високоранкирана е Анастасия Павлюченкова.

Скоро след избухването на войната в края на февруари тенис организациите реагираха мигновено, като отстраниха Русия и Беларус от отборните състезания. Не мина дълго, преди двете държави да загубят членството си в ITF, с което последва и отменяне на турнирите в бившите социалистически републики. Тенисистите не бяха повлияни до такава степен от решенията на ITF и продължиха да се състезават на най-високо ниво, макар и като ,,неутрални", без право на инициали на своите държави.

В същото време украинските им колеги взеха пример от свои сънародници в други спортове и пожелаха да бъде въведено пълно вето за участие на състезателите от Русия и Беларус.

Ръководните лица на ATP и WTA отказаха да предприемат подобен ход, като защитиха руските и белоруски спортисти под предлог, че те нямат вина за действията на политиците в своите държави. Освен това Даниил Медведев, Андрей Рубльов и Анастасия Павлюченкова на няколко пъти видно споделиха желанието си за мир, като ясно изразиха позицията си против войната.

,,Убеден съм в мнението си, че тези индивидуални спортисти не трябва да бъдат наказвани заради решенията на авторитарни лидери, които извършват ужасни и недопустими действия. Ако приемем, че това все пак се случи, което е част от цялостната стратегия на Русия, и местното население плати цената за решенията на правителството, то това със сигурност е нещо, което ние не подкрепяме", - коментира президентът на WTA Стив Саймън.

Турнирите от Големия шлем имат свободата сами да взимат решения, поради което по никакъв начин ATP и WTA не могат да окажат влияние върху постановлението на най-стария ,,мейджър". Също така е важно да се отбележи, че решението е взето вследствие на сериозен натиск от страна на британското правителство и в частност премиера Борис Джонсън.

Източник: NYTimes.com


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Официално: Медведев и всички останали руски играчи няма да участват на Уимбълдън! Мартин Петков
Теми:  
даниил медведев | русия | русия-украйна | скандали | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook