Официално: Рафаел Надал обяви края на своята легендарна тенис кариера

от в 12:49 на 10.10.2024
Калоян Соколов

Рафаел Надал изигра своя последен мач в професионалния тенис преди повече от два месеца, когато загуби във втория кръг на Олимпиадата в Париж от Новак Джокович. Оттогава насам единственото ясно нещо беше, че Рафа ще участва на Laver Cup, но това така и не се случи, като Матадора обясни, че е здрав, но смята, че има играчи, които много по-добре биха го заместили в отбора на Европа.

Впоследствие стана ясно, че Надал ще вземе участие във финалите на Купа "Дейвис", които ще се проведат между 19 и 24 номеври в Малага, като Испания ще срещне в 1/4-финален сблъсък Нидерландия, а Матадора ще бъде втора ракета на своята страна и ще премери сили на сингъл с Ботик ван Де Зандсхулп, а на двойки не е изключено да го видим отново да си партнира с Карлос Алкарас.

Преди броени минути пък стана ясно, че точно това ще е последното състезание в кариерата на легендарния испанец, който обяви в трогателно видеосъобщение, че е взел решението да се откаже от професионалния тенис, въпреки че допреди няколко месеца изглеждаш сякаш има желанието да играе и догодина.

"Привет на всички! Тук съм, за да ви кажа, че се отказвам от професионалния тенис. Реалността е, че последните две години бяха много тежки за мен. Истината е, че така и не успях отново да играя без лимити на тялото си. Не крия, че това е изключително трудно решение за мен, което ми отне много дълго време да взема, но в живота всичко си има начало и край. Мисля, че сега е точното време да сложа точка на една кариера, която беше много по-дълга и успешна, отколкото някога съм си представял, но съм много развълнуван, че за последно ще играя във финалите на Купа "Дейвис", където ще представлявам моята страна.

Мисля, че по този начин завършвам един пълен тенис житейски кръг, защото една от моите първи тенис радости беше спечелването на Купа "Дейвис" през 2004-та година в Севиля. Чувствам се изключителен късметлия за всичко, което съумях да изпитам през тези години и искам да благодаря на цялата тенис индустрия, на моите колеги и най-вече на моите велики съперници, с които съм прекарал толкова много часове на корта и сме преживели заедно моменти, които ще помня до края на живота си.

Сега ще говря за моя екип и ще ми бъде малко по-трудно, защото това далеч не са просто мои колеги, а са някои от най-близките ми хора и приятели. Те бяха винаги до мен, когато наистина имах нужда от тях. Бяха до мен в най-лошото, в най-доброто и когато ми трябваше някой просто да ме побутне напред. Преминали сме през толкова много заедно, че е трудно да се опише.

Семейството е всичко за мен. Майка ми направи абсолютно всички възможни жертви, за да имаме винаги всичко нужно. Със съпругата ми Мери сме вече заедно от 19 години и и мога единствено да съм благодарен за всичко, което е направила за мен. Тя беше перфектния партньор за тези пътувания по света през всички тези години. Да се прибирам вкъщи и да виждам как синът ми расте с всеки изминал ден е сила, която ме поддържаше жив и ми даваше нужната енергия да продължавам напред.

Със сестра ми съм имал винаги великолепна връзка, а чичо ми е причината да започна да играя тенис. Вярвам, че с неговата помощ преодолях редица тежки моменти в спортната си кариера. Баща ми пък е бил източник на вдъхновение за мен във всеки един смисъл на тази дума. Той винаги е бил символ на усилие и на това как всяка една трудност може да бъде преодоляна.

И накрая, но не на последно място - вие феновете. Не мога да ви благодаря достатъчно за начина, по който сте ме карали и още ме карате да се чувствам. Всеки един път сте ми давали енергията, от която съм се нуждаел. Всичко изпитано от мен е една сбъдната мечта. Живея с абсолютното спокойствие в ума си, че съм дал абсолютно всичко от себе си и съм положил всички възможни усилия през кариерата си. Мога само да благодаря на всички вас и ви обещавам, че ще се видим скоро" - завършва сърцераздирателната реч на 22-кратния "мейджър" носител, когото феновете на тениса никога няма да забравим, а живата легенда на световния спорт ще играе освен на Купа "Дейвис" и на демонстративния турнир "6-те крале на Шлема" (16-19 октомври) в Саудитска Арабия, където ще започне участието си директно от полуфиналите, в които ще премери сили с един измежду Карлос Алкарас и Холгер Руне.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Официално: Рафаел Надал обяви края на своята легендарна тенис кариера Калоян Соколов
Теми:  
atp | любопитно | отказване | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook