Официално: Турнирът в Белград се завръща в ATP Тура за сметка на Sofia Open

от в 00:04 на 22.08.2024
Елеонора Александрова

Надпреватата Belgrade Open се завръща в ATP календара след 2-годишно отсъствие. Турнирът ще се състои от 3-ти до 9-ти ноември на закрити твърди кортове в зала "Белград Арена". По програма тази дата трябваше да бъде заета от състезанието в Хихон, но испанците не можаха да се организират за втора поредна, което позволи провеждането на Sofia Open през 2023-та, ала изглежда, че България ще остана без ATP турнир за пръв път от 2015-та година насам.

Турнирът в сръбската столица ще е от категория ATP 250 и ще е последна спирка преди ATP финалите в Торино, което наглед не го превръща в много примамлива дестинация, тъй като обикновено повечето топ играчи почиват през тази седмица, а финалната осмица най-често е ясна още края на Мастърса в Париж.

Първото издание на състезанието в Белград се провежда през 2009-та година, но досега е имало само общо шест такива, тъй като Сърбия загуби правото си да провежда този турнир между 2013-та и 2020-та година. не е имало състезания в столицата на западната ни съседка.

Последният турнир в Белград бе през 2022-ра, когато Андрей Рубльов победи в три сета Новак Джокович, който е и единственият тенисист, печели повече от веднъж надпреварата (през 2009-та и 2013-та). Любопитно е да се спомене, че всички досегашни издания на надпреварата са били на червена настилка, като домакин беше тенис центъра на Новак Джокович.

Братът на Новак Джокович, Джордже, който е и директор на турнира, не скри вълнението си от новината за завръщането на турнира в Белград обратно в календара на ATP:

"Благодарни сме, че получихме възможността да организираме още един ATP 250 турнир, този път на твърда настилка. Белград има успешна история с турнирите на твърда настилка, тъй като някои от най-вълнуващите мачове и финали за Купа "Дейвис" се проведоха в същата зала преди години. Развълнувани сме да продължим с тази традиция и да се опитаме да направим всичко още по-вълнуващо и по-добро - допълни Джордже, който нямаше как да гарантира участието на своя своя брат, имайки предвид, че датите меко казано не са удобни за олимпийския шампион, който обаче винаги е бил склонен на компромиси за своята родина и предстои да видим дали е готов да направи още един такъв.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Официално: Турнирът в Белград се завръща в ATP Тура за сметка на Sofia Open Елеонора Александрова
Теми:  
atp | sofia open | бгтенис | белград | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook