Омагьосан кръг: Рубльов се самонарани и бе шокиран на Уимбълдън от играч без ATP победа

от в 19:40 на 02.07.2024
Георги Димитров

Първата голяма изненада на Уимбълдън при мъжете е факт. Франсиско Комесана победи Андрей Рубльов с 3-1 сета. Младият аржентинец, който определено предпочита червените кортове, имаше само един изигран мач на трева на ниво Чаланджър преди да стъпи на "свещената трева", но изглежда това въобще не му попречи да покаже най-добрия си тенис и да поднесе горчива изненада на далеч по-именития си съперник. Комесана спечели с 6-4 5-7 6-2 7-6(5) за близо 3 часа игра, като успя да запише 21 аса, а това се явява първата му победа изобщо в ATP Тура.

Още с излизането си на корта, Рубльов не изглеждаше спокоен, а това се отрази и върху играта му в началните минути. Руснакът допускаше куп непредизвикани грешки в първите геймове, като освен тях направи и 3 двойни грешки, които го изнервиха допълнително. Така се стигна до 5-тия гейм, в който Комесана получи първата си възможност за пробив и без да се колебае я реализира, повеждайки с 3-2. Младият аржентинец, който загуби единствения си мач на трева през този сезон, беше много хладнокръвен на собственото си подаване и не остави никакви шансове на по-високо ранкирания си съперник, печелейки първия сет с 6-4.

Поставеният под номер 6 сякаш бързо забрави случилото се в първия сет, защото скоропостижно се откъсна напред с 3-0 гейма във втория сет. След нова порция грешки от ракетата на Рубльов съвсем скоро нямаше и помен от аванса му и аржентинецът въстанови равенството в геймовете. Руснакът този път запази самообладание и успя да си извоюва 3 поредни сетбола при 5-4, но началните удари на съперника му не позволиха сетовете да станат 1-1. Все пак до тайбрек не се стигна, тъй като Рубльов успя да реализира шестия си сетбол, пробивайки за 7-5.

Аржентинецът сервираше страхотно, но и тормозеше опонента си с дълбоки ретури. Резултатът от тях не закъсня и Комесана проби още в 3-тия гейм на третия сет. След като затвърди пробива си, Комесана проби за втори път, с помощта на своя опонент, който след двойна грешка при 30-30 направи лека непредизвикана грешка и така резултата набъбна до 4-1 в полза на аржентинеца. Тогава чашата на Рубльов преля и той започна да блъска ракетата в коляното си в неговия характерен гневен стил. Последва пауза, заради атмосферните условия, а след подновяването на играта бе оформен и резултата в 3-тия сет - 6-2 за представителя на Аржентина.

Световният номер 6 бе опрян до стената и успя да подобри играта си на собствено подаване, но от другата страна на мрежата Комесана беше абсолютно безгрешен и 4-тия сет вървеше гейм за гейм. Андрей Рубльов пропусна златен шанс да отмъкне сета при 5-4, но като че ли най-логичното се случи и се стигна до тайбрек. В него, Комесана продължи с вдъхновената си игра и бързо се откъсна с 5-2 точки. Осъзнавайки, че е само на 2 точки от загубата, Рубльов пласира няколко страхотни форхенда и успя да изравни за 5-5, но последваха два неубедителни слайса от фаворита, които завършиха в мрежата и намиращият се на 122-ра позиция в ранглистата, Франсиско Комесана постигна безспорно най-голямата победа в своята кариера, а Рубльов трябваше да преглътне 3-та поредна загуба.

Във втори кръг вдъхновеният аржентинец ще се изправи срещу Адам Уолтън, който отстрани неговия сънародник Федерико Кория.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Омагьосан кръг: Рубльов се самонарани и бе шокиран на Уимбълдън от играч без ATP победа Георги Димитров
Теми:  
atp | андрей рубльов | Обзори | уимбълдън | франсиско комесана

Коментари





Следвайте ни в Facebook