Мачове на живо
Приключил
Александър Зверев 666
Себастиан Офнер 244
LIVE
Хуан Игнасио Лондеро 152
Карлос Алкарас 153

Опелка сломи Вавринка в петсетов трилър

от в 16:33 на 03.07.2019
В
Райли Опелка изоставаше с 1:2 сета, но съумя да се пребори за успеха срещу Стан Вавринка в петсетов трилър, завършил със 7:5 3:6 4:6 6:4 8:6 в полза на гиганта. Опелка ще се изправи срещу Робин Хаасе или Милош Раонич в следващия кръг на Уимбълдън.

Двамата откриха срещата със серия от абсолютно безпроблемни подавания, като тенисистите губеха точка на начален удар изключително рядко. Затова и тайбрека изглеждаше като неминуемия завършек на първата част, още от самото начало. При 5:5 обаче след няколко щастливи отигравания, в които ударите на Опелка закачиха филето на мрежата и външната страна на основната линия, Вавринка инкасира решителен за първия сет пробив, защото впоследствие високият американец бе безкомрпомисен при затвърждаването на брейка.През втория сет, сервирайки за паритет при 2:2, този път бе ред на Опелка да срещне трудности на сервис, като гигантът допусна няколко неточности, които му костваха подаването в крайна сметка. Последва обаче коварен гейм за затвърждаване на брейка за швейцареца, който набързо изостана с 0:40, но след поредица от солидни отигравания трикратният шампион на турнирите от Големия Шлем съумя да измъкне сервис гейма си, за да поведе с 4:1. Скоро американецът отново предостави брейкбол на съперника си, но този път той се пребори за подаването си. Това все пак нямаше особено голямо значение, защото след два позитивни сервис гейма в полза на Вавринка той изравни частите в двубоя.

https://twitter.com/Wimbledon/status/1146373496831971328

В началото на третия сет при 1:1 Вавринка изигра серия от качествени ретури, комбинирани с бляскави минаващи удари, като по този начин Стан се добра до три поредни точки за пробив. Те бяха отразени благодарение на уменията на Опелка в близост до мрежата, но последва и четвърта такава, когато швейцарецът реализира ретур уинър от бекхенд по правата, а така той си осигури и значително предимство в тази част.

https://twitter.com/MattRacquet/status/1146382438492508160

До края на сета Вавринка бе категоричен на сервис, като той можеше съвсем да затвърди надмощието си в двубоя, при положение че швейцарецът се сдоби с две поредни възможности за ранен брейк в четвъртата част, но тогава Опелка показа характер и се опази от критично изоставане в резултата. Все пак това не се оказа дълготрайно решение за проблемите на гиганта, чиито грешки се сипеха една след друга, но от другата страна на корта Вавринка така и не успяваше да пречупи окончателно опонента си, като пропуснатите възможности за пробив на швейцареца растяха все повече.

Пропуснатите шансове от страна на швейцареца се отразиха върху развитието на срещата и при 5:4 Опелка отпусна ръката и след няколко агресивни отигравания гигантът се пребори за гейма при посрещане и така форсира пети решителен сет.Проблемите за Стан се задълбочиха още повече, тъй като в откриващия си сервис гейм за последната част той изостана с 15:40 благодарение на няколко безответни атаки от ракетата на американеца. Все пак до пробив не се стигна, а в следващия гейм Вавринка бе тенисистът, достигнал до брейкбол, но отново пробив нямаше, като и двамата тенисисти демонстрираха железни нерви в напрегнатите моменти.

Оттогаваа нямаше изгледи за пробив до 6:6, когато бившият номер три в света се добра до скрит мачбол, но поразителен сервис на гиганта не му позволи да влезе в разиграване, а скоро Опелка се пребори и за този си гейм на начален удар.

И както често се случва в тениса, пропуснатите възможности се отразиха фатално на Вавринка, който изостана с 0:40 в последвалото си подаване, а при втория си мачбол американецът дочака поредната грешка от ракетата на съперника си и по този начин той сложи край на този драматичен двубой.

Ето как да гледате на живо тенис БЕЗПЛАТНО

Оцени тази статия:
Опелка сломи Вавринка в петсетов трилър В

Коментари

Следвайте ни в Facebook