Опелка спаси шест мачбола срещу Иснър и се класира на първи финал в кариерата си в Ню Йорк!

от в 04:57 на 17.02.2019
В
Райли Опелка надви Джон Иснър за втори път през този сезон в мач, изпълнен само с тайбреци, след победата си на Аустрелиън Оупън по-рано през годината. Това бе характерен мач между гиганти, в който нито един от двамата тенисисти не допусна пробив. Така логичното се случи и три тайбрека трябваше да бъдат изиграни, като в крайна сметка младокът надделя след обрат и 6:7(8) 7:6(14) 7:6(4). На финала утре Опелка ще се изправи срещу Брайдън Шнур, отстранил Сам Куери по-рано днес със 7:6(7) 4:6 6:3.

В първия сет нито един от двамата тенисисти не позволи дори да се стигне и до дюс на сервис, като след около половин час игра дълъг гейм трябваше да определи изхода на първия сет.

Дори в тайбрека на първия сет нямаше никакви минипробиви, а двамата печелеха точките си на начален удар безметежно.



Пръв Опелка достигна до сетбол, но той бе отразен след мощен сервис, като същото се случи и на втората му възможност за спечелване на частта.

И Иснър имаше два сетбола, само че първият поставен съумя да се възползва от втория си такъв, водейки с 9:8 точки, когато реализира единствения минибрейк в дългия гейм.

Във втората част сервис геймовете отново минаваха под категоричния контрол на подаващите, като логичната развръзка и тук бе тайбрек.

Отново Иснър успя пръв да реализира минибрейк, този път още при 2:1 точки. Първият поставен се възползва от това си предимство почти по най-добрия начин, като при 5:4 показа отлични реакции на мрежата, които му донесоха два поредни мачбола.

Опелка тогава обаче успя да върне ретура в полето на съперника си, а впоследствие и да изстреля печеливш удар от бекхенд по правата, с което прати първия мачбол на сънародника си в историята. След това той спаси и втория мачбол, този път на свой сервис, след поразяващо разиграване, което завърши с нов уинър - този път от форхенд.

След тези размени от основната линия двамата отново влязоха в познатото си темпо на бързи точки благодарение само и единствено на началните си удари.



В тези моменти единия заличаваше възможностите за спечелване на сета на другия, неизменно пласирайки неспасяеми асове и сервис уинъри.

Все пак при 14:13 на шестия си мачбол Иснър влезе в разиграване, което обаче бе доминирано от Опелка и след мощни плоски удари от дъното на корта и тази възможност за спечелване на мача бе отразена.

При 15:14 пък Джон вкара поредния силен първи сервис, но този път Опелка отгатна посоката и направи ретур. Иснър все пак се озова на мрежата и изигра наглед класно воле, но Райли бе на друго мнение и след феноменален пасинг-шот от форхенд по късия диагонал реализира общо петия си сетбол, като отрази и общо шест мачбола, а така форсира трети решителен сет.



В последната част станахме свидетели на нещо ново при 1:0 за Иснър, когато той достигна до първия брейкбол в срещата. След безкомпромисен първи начален удар обаче тази възможност бе отразена, а скоро и геймовете - изравнени.

Тогава дойде ред на първия поставен да бъде изправен пред точка за пробив, но и той, подобно на младия си съперник, се спаси, след като вкара неспасяем първи сервис. Опелка обаче не предаде гейма и достигна до втори брейкшанс, като този път върна сервиса и влезе в разиграване, но Иснър, след форхенд, кацнал на линията, и съвършено форхенд воле, заличи и тази възможност. След нови два аса първият поставен най-накрая измъкна подаването си.

Двамата не срещаха повече трудности на начален удар и се стигна до решителен тайбрек.



В него пръв минибрейк изкова Опелка за 5:3. Това му бе и абсолютно достатъчно, тъй като след нов неспасяем сервис при 6:4 младият американец победоносно вдигна ръце и се класира на финал.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Опелка спаси шест мачбола срещу Иснър и се класира на първи финал в кариерата си в Ню Йорк! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook