Опитът надви младостта: Григор се справи с Шелтън и записа първа победа на клей за 2023-та!

от в 15:47 на 11.04.2023
Мартин Петков

Григор Димитров не съумя да продължи силния си старт на тазгодишната тенис кампания при участието си на Мастърсите в Индиън Уелс и в Маями, където записа общо една победа. Впоследствие най-добрият ни тенисист се прибра в Монте Карло, където живее, за подготовката си за началото на клей сезона, като първата надпревара в календара на българина на червени кортове е именно тази в Княжеството от сериите Мастърс 1000.

При миналогодишното издание на турнира хасковлията успя да изравни най-добрия си резултат на състезанието в Монако, след като намери място във финалната четворка, което го поставя в неблагоприятната позиция да защитава солиден точков актив. Жребият пък отреди на първата ни ракета да се изправи срещу младия Бен Шелтън, който надмина очакванията към себе си и достигна четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън, а през миналата седмица изигра дебютния си мач на клей в своята кариера и дори записа една победа, преди да отпадне от Доминик Тийм в Ещорил.

В сблъсъка безспорно в ролята на фаворит влезе Гришо, който с представянето си в хода на срещата демонстрира положителни знаци за формата си на старта на сезона на клей, като изигра добър мач и макар да оползотвори едва 3 от общо 18-те си шанса за пробив, то надделя над американеца след 2 часа и 11 минути на корта - 6:1 3:6 6:3. С успеха си световният номер 25 се класира за втория етап в надпреварата, където го очаква среща с друг четвъртфиналист от Мелбърн в лицето на Иржи Лехецка, срещу когото има две досегашни съревнования и една победа.

Димитров имаше правото пръв да сервира в двубоя, като още от началните минути ясно личеше остротата на сервиса му, който му позволяваше да печели лесни точки на подаването си и да насочи вниманието си към миговете, когато е на ретур. Същевременно най-силното оръжие на 193-сантиметровия левичар, а именно началният удар, не работеше на обичайното си равнището, което даваше възможност на Григор да влиза в размени от основната линия, където беше безупречен и чрез марковия му минаващ удар от бекхенд оползотвори още дебютния си шанс за пробив. Оттам насетне с всяка следваща точка най-добрият ни тенисист прогресивно надграждаше в нивото си, което доведе до втори брейк в актива му и броени минути по-късно до спечелването на откриващия сет, в който разликата в класите беше повече от видима.

С настъпването на втората част световният номер 39 покачи равнището си в собствените си подавания, като въпреки това хасковлията беше близо до това да си осигури точка за пробив, ала лошо отскачане на топката от землената настилка в половината на нашето момче помогна на Шелтън да оцелее. Постепенно с течение на времето българинът продължи да развива играта си в положителна посока, като не след дълго достигна до 0:40 при 2:2, но именно в този момент станахме свидетели на разковничето в сета, когато четвъртфиналистът от Аустрелиън Оупън засвидетелства неоспоримата класа на началния си удар и удържа на натиска на българина.

Впоследствие придобитите вдъхновение и импулс в равнището на левичаря му спомогнаха, за да достигне дебютния си брейкбол в сблъсъка, при който Гришо направи нечист контакт с топката и предаде сервиса си в актива на младежа. Последвалият гейм на Шелтън, продължил над 15 минути, пък се превърна в същински трилър, след като двамата състезатели ни предложиха най-доброто, на което са способни, но в крайна сметка, за съжаление, Димитров чрез редица неточности пропусна всичките си пет точки за рибрейк, докато световният номер 39 оползотвори с ас четвъртия си сетбол и възстанови равенството в общия резултат на двубоя.

На старта на заключителната трета част Димитров нагледно беше крайно решен да вземе всичко в свои ръце, като проведе серия от печеливши комбинации, довели го отново до три поредни брейкбола. Именно под напрежение, както вече многократно разбрахме, американецът се чувстваше най-силен, като в тези мигове залагаше на страхотния си кик сервис, който отново му помогна да оцелее. 

Въпреки устойчивите действия на Шелтън, то първата ни ракета продължи да работи усилено за всяка своя точка на ретур, като в крайна сметка дочака шанса си да реализира пробив след неточност от бекхенд на левичаря, с което оползотвори едва 3-тата си от общо 18 точки за брейк в хода на мача. Застанал на сервис, в опит да затвърди спечеленото предимство, Григор допусна известни колебания и грешки, които бяха напът да му костват преднината в резултата, но остана хладнокръвен и отрази шанс за рибрейк, печелейки гейма си за 4:1, като оттам насетне беше безупречен в действията си и се поздрави с дебютната си победа на клей за сезона.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Опитът надви младостта: Григор се справи с Шелтън и записа първа победа на клей за 2023-та! Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | бен шелтън | григор | григор димитров | димитров | мастърс 1000 | монте карло

Коментари





Следвайте ни в Facebook