Орлин Станойчев: Григор може да спечели турнир от Шлема, ако остане постоянен

от в 15:44 на 14.02.2017
Мария Петрова

Орлин Станойчев е първият българин попаднал в топ 100 на световната ранглиста. През април 2000-а година той достига до 96-о място. Най-доброто му постижение е достигането до втори кръг на "Ролан Гарос". Пред "Меридиан мач" той коментира ситуацията в българския тенис и успехите на Григор Димитров.

- Какво е цялостното ви впечатление от Sofia Open?
- Разликата между тазгодишното издание и това от миналата година е огромна. И това се дължи на участието на Григор. Направо не можех да повярвам - всяко едно местенце в залата беше заето. Атмосферата беше невероятна. По отношение на турнира - за по-хубава развръзка не можеше и да си мечтаем. Григор спечели на сингъл, а при двойките триумфираха сърбите Виктор Троицки и Ненад Зимонич, който го познавам от много години.

- Как видяхте финалната среща на Григор?
- Беше уникален мач. Първият сет спокойно можеше да го спечели с 6:0. Във втория пък имаше малко напрежение в края. За играча е хубаво да бие лесно, но не и за публиката, която обича да има драма. Най-тежкият му мач обаче бе срещу поляка Йежи Янович. Там имаше няколко момента, които бяха много важни. Особено при 3:2 в третия сет за поляка и два геймбола за него. Григор обаче успя да удържи с няколко уникални отговори на мощните ретури на Янович. В този мач видяхме и много удари, които можеха да кандидатстват за отиграване на турнира. Не бях гледал Григор на живо много отдавна и като бивш тенисист мога да кажа, че е много бърз. Виждам, че е израснал физически и психически. Това много допринася за резултатите.

- Вие предполагали ли сте като състезател, че в България някога може да има турнир на толкова високо ниво?
- Когато аз играех, и през ум не ми е минавало, че някога това може да се случи в България. Спомням си, че на кортовете на "Левски" се организира един „Чалънджър“ и това беше невероятно събитие тогава. Огромна работа! А за АТР 250 не сме си и мечтали.

- Турнирът в Базел започва от категория 250, а след това става 500. Възможно ли е след време и София да вдигне категорията?
- Този въпрос трябва да бъде зададен на собствениците на турнира. Трябва да преценят дали могат да покрият такъв турнир. Залата обаче абсолютно го позволява. Страхотен корт. Може да се направи технически без проблем. Всичко зависи обаче от спонсори. Но ако вдигне категорията спокойно можем да видим Рафаел Надал или Анди Мъри.

- Публиката беше доста коментирана особено след мача на Григор с Янович...
- Хората просто не бяха свикнали да гледат мач на такова ниво на живо. Нормално е да има реакции, тъй като хората много искаха Григор да спечели турнира. Нормално е да не знаят, че между първи и втори сервис не се вдига шум и други такива специфични неща в тениса. Пък и нашата публика е по-темпераментна и тук не се играе лесно срещу българи.

- На какво се дължи това рязко израстване в Григор и то специално за тази година?
- Все пак не трябва да се забравя, че през 2014 година той беше осми в света. Така че той винаги е показвал страхотни резултати. След тях обаче следваше спад на формата. Нямаше го това постоянство. Винаги са ме питали дали може да стане първи в света. Отговарям положително, но това ще се случи единствено, ако Димитров е невероятно постоянен. Той трябва да започне да играе финали и да печели турнири от Големия шлем. Да си първи в света не е лесно. Виждате, че разликата е огромна в точките в ранглистата. Първият има 11 000, а десетият е с 3000. С турнири от АТР 250 няма как да станеш първи в света. Ако Григор е постоянен на Големите шлемове - говоря за полуфинали и финали, играе отлично в деветте "Мастърс"-а през годината, това неизбежно ще дойде. Пътят е дълъг. Но като погледне човек, би си казал, че разликата между първото и десетото място е минимална, но съвсем не е така. Сами видяхте, че Димитров прогресира само с една позиция - до 12-о място, след като спечели турнира в София. Колкото по-напред отиваш, толкова по-трудно става.

- Колко е трудно да се задържи тази топ форма?
- Трябва да се прави доста добра програма. Да не се набляга на толкова много турнири. Има места, на които е задължително да играеш. Това са Мастърс сериите и четирите шлема. Това са 13 турнира - най-важните за годината. Вече тези турнири АТР 250 не са на неговото ниво. На него му трябват по-сериозни надпревари, за да може да пробие в първите 4.

Никола Шентов, "Меридиан мач"


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Орлин Станойчев: Григор може да спечели турнир от Шлема, ако остане постоянен Мария Петрова
Теми:  
григор димитров | интервю | орлин станойчев | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook