Осака и Свитолина осъществиха впечатляващи обрати и достигнаха осминафиналите

от в 05:28 на 19.01.2019
В
Наоми Осака и Елина Свитолина се класираха за четвърти кръг на Аустрелиън Оупън 2019. И двете тенисистки изоставаха със сет в мачовете си, но опитът и класата им си казаха думата, като в крайна сметка те успяха да обърнат съперничките си. Осака победи 28-мата поставена Сю-Уей Хсиех след 5:7 6:4 6:1, а Свитолина се наложи над китайката Джен Шуей след 4:6 6:4 7:5 в най-дългия мач от женския турнир през тази седмица. Ако Осака и Свитолина спечелят и осминафиналните си мачове, двете ще се срещнат в мач за място на полуфинал в Мелбърн.

В началото на двубоя на азиатките шампионката от ЮС Оупън демонстрира страхотито високо ниво в сервис геймовете си, нижейки четири аса след първите два гейма, както и вкарвайки цели 90% от първите си сервиси в полето. Първа до точки за пробив обаче достигна тайванката при 3:2, като възможностите даже бяха три поредни. Сю-Уей реализира пробив при третия си брейкбол, но както често се случва при жените, последва рибрейк. Скоро Осака проби съперничката си наново, но сервирайки за сета, този път японката допусна рибрейк за 5:5. Осака видимо бе разочарована от пропуснатите възможности и често изпадаше в самокритични монолози, но това само я разфокусира още повече, тъй като 4-тата поставена допусна втори пореден пробив след почивката, а с това загуби и първия сет.

Втората част започна катастрофално за японката, която при 1:0 за Хсиех допусна пробив в маратонски гейм, а тайванката се възползва чак от петата си възможност за затваряне на гейма в своя полза. Ситуацията скоро стана доста притеснителна за Наоми, която на почивката губеше с 0:3. След два сервис гейма резултатът стана 4:1 за 28-мата поставена, когато ситуацията в мача се обърна на 180 градуса, както често се случва в женските сблъсъци особено когато играе топ-фаворитка. При 4:2 Хсиех поведе с 40:0 в подаването си, но загуби пет поредни точки и така пробивът бе върнат. Осака отрази брейкбол при 4:3 след превъзходен бекхенд уинър по правата, а скоро взе и подаването си. Усещаше се, че Осака вече е тази, която конролира мача, който след два бързи гейма за фаворитката отиде в трети решителен сет.

В него този път обрат нямаше, а 4-тата поставена продължи подема си в срещата, пробивайки за 2:0. Тя изпусна брейкбол в следващия гейм, но при 3:1 достигна до два нови, реализирайки още първия, като по този начин осъществи двоен пробив в третия сет. Не след дълго японката достигна и до мачбол, спечелен след непредизвикана грешка от бекхенд на Хсиех.

 

Мачът на Свитолина и Джен започна позитивно за украинката, която макар и да пропусна два брейкбола в самото начало на срещата, успя да пробие при 3:2 след маратонски гейм с шест изравнявания. Последва обаче рибрейк, а скоро подаването на 6-тата поставена отново бе пробито от китайката, която скоро след страхотен бекхенд уинър по правата спечели първата част.

Във втория сет Елина стабилизира играта си, а двете започнаха да печелят подаванията си безпроблемно. В почивката при 3:2 обаче Свитолина извика физиотерапевт на корта заради болки в дясното рамо. Впоследствие украинката се наложи да спасява брейкбол в седмия гейм, но се справи със задачата, а на почивката отново бе повикана физиотерапевтка. Сервисът на Елина ставаше все по-безсилен с течение на мача, а украиинката също така изпитваше затруднения в ударите си от форхенд по обратния диагонал. Скоро резултатът стана 5:4, а Джен допусна изоставане от 0:40. А Свитолина, макар и изпитвайки болки, се мобилизира и се възползва от третата си възможност и така изравни сетовете.

Последва удължен медицински тайм-аут за 6-тата поставена между сетовете, а проблемите ѝ дадоха отражение на резултата и тя бе пробита два пъти, губейки първите три гейма в решителния сет. Китайката сервираше за 4:0, но точно тогава последва тотална промяна на статуквото на корта, а непримиримият дух на Свитолина, както и огромното ѝ желание за победа, дадоха начало на впечатляващ обрат в сета. Макар и изпитваща силни болки в рамото и практически играеща без сервис, Елина съумя да спечели пет поредни гейма. Съперничката ѝ я караше често да играе от форхенд и гледаше да я разкарва около корта, но украинката намираше отговор на всичко, а силната ѝ воля за победа я докара на две точки от победата. Тогава обаче дойде ред на китайката да блесне с няколко чудесни отигравания, а пробивът бе върнат, като скоро резултатът бе и изравнен за 5:5. Последва гейм, в който Свитолина осъществи няколко спиращи дъха изпълнения, за да достигне отново на гейм от победата. В последния гейм няколко грешки на Джен ѝ костваха изоставане в точките, а от втория си мачбол Свитолина най-накрая завърши този знаменит обрат. Китайката започна да плаче в кърпата си след края, изливайки емоциите си след края на този тежък трилър; тя бе толкова близо до победата, но фаворитката в мача не случайно се намира на това място...

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Осака и Свитолина осъществиха впечатляващи обрати и достигнаха осминафиналите В

Коментари





Следвайте ни в Facebook