Осака спечели паметен трилър срещу Квитова от 5-тата си шампионска точка и става новата номер 1!

от в 13:14 на 26.01.2019
В


Наоми Осака е новата шампионка на Аустрелиън Оупън! Във финала тя надви Петра Квитова относително в мача на турнира след три тежки сета - 7:6(2) 5:7 6:4, в които двете тенисистки показаха изключително високо ниво на тенис, огромно желание за победа, както и силна непримиримост, която доведе до серия от обрати в срещата. В първия сет двете седяха изключително равностойно на корта, като се наложи да спасяват множество брейкболи; направиха го след мощни сервиси и солидна игра от дъното на корта, като така се стигна до дълъг гейм, в който японката тотално надигра съперничката си. Във втория сет станахме свидетели на серия от обрати, като чехкинята първа взе аванс от 2:0 гейма, но след това Осака взе следващите четири. При 5:3 за японката тя стигна до три поредни шампионски точки, но тогава Квитова показа най-доброто от себе си и се върна в мача, като впоследствие левичарката осъществи два поредни пробива, за да изравни сетовете. В последната част Наоми сложи край на инерцията на опонентката си и направи брейк, като при 4:2 имаше три поредни точки за втори брейк в сета, но тогава Квитова отново направи зашеметяващ обрат в подаването си. Този път обаче Осака не повтори грешката си от втория сет и след две категорични подавания тя най-накрая спечели надпреварата, а с това и втората си титла на турнирите от Големия Шлем!
Осака започна първия си сервис гейм с двойна грешка, но това не доведе до повече затруднения и японската тенисистка взе подаването си на 30, повеждайки в резултата. Чехкинята отговори със скоростен нулев гейм за 1:1, а след това последваха два безметежни сервис гейма за двете. При 2:2 след изключително агресивна игра от дъното на корта, както и няколко ретур уинъра, Квитова достигна до две точки за пробив, които обаче бяха отразени от японската тенисистка. В крайна сметка Осака се пребори за подаването си и поведе с 3:2. 


В последвалия гейм Наоми стигна до точка за пробив, но с прекрасна комбинация от сервис и бекхенд диагонал Квитова се спаси от брейка, а следващите две точки също отидоха в сметката на чехкинята след хубава къса и грешка на японката, като така резултатът стана равен - 3:3. 


В седмия гейм нещата започнаха зле за Осака и тя направи двойна грешка при 0:15, а видимо бе, че Наоми я е страх да дава леки сервиси на опонентката си заради тежките ѝ ретури. Последва и аванс от 0:40, но японката отново не се предаде и със страхотна игра от дъното на корта, както и доста помощ от Квитова, тя спаси подаването си. 


Петра отговори с бърз гейм, където и новите топки изиграха доста важна роля за този бърз развой, а Осака повтори това упражнение, като за малко повече от минута взе и своето подаване. Сега Квитова беше под напрежение, защото тя сервираше за оставане в сета. Геймът започна с непредизвикана на Осака, а чехкинята отговори с двойна грешка за 15:15. Но благодарение на страхотния си сервис и изумителното си чувство за правене на къси топки, чехкинята взе своето и изравни за 5:5.


Наоми отговори със същото, въпреки че допусна Квитова от 40:0 да стигне до 40:30, след като двете направиха най-оспорваното разиграване до тогава, но в крайна сметка на Петра ѝ се наложи отново да сервира за оставане в първата част. Тук всичко започна зле за чехкинята и тя реализира двойна грешка още при първата точка. Квитова все пак взе своето и изравни за 15:15, но стабилната Осака от дъното на корта взе две от следващите три точки, като така и достигна до сетбол. Там, въпреки че чехкинята не вкара първото си подаване, хубав втори сервис ѝ позволи да изхвърли противничката си и така и да завърши по правата. Имаше и още една точка за пробив в гейма, но този път удар с рамката попречи на японката, а секунди по-късно се стигна до 6:6.


В тайбрека всичко започна добре за Наоми, като тя направи хубав дълбок удар, с който взе и първата точка, а хубав ретур по правата от бекхенд ѝ даде и преднина от 2:0. Сякаш от никъде двете се смениха при 5:1, а Осака беше запазила най-доброто за този последен гейм, като не допусна нито една грешка от своята ракета и си полужи перфектно със своя сервис. Така след 7:2 точки в дългия гейм японката успя да поведе в сетовете.Първият гейм на този сет започна добре за сервиращата Квитова, като въпреки че се стигна до 30:30, тя все пак взе подаването си, а следващият ѝ сервис гейм дойде сравнително бързо, но той беше не за да поведе с 2:1, а за затвърждаване на пробва, който тя реализира.


Тук на Петра ѝ се наложи да спасява не една точка за пробив, а цели две. Тя изпусна и две възможности да затвори гейма, като така се стигна до трета точка за брейк, която благодарение на лош късмет, след като топката удари филето и не мина, тя загуби гейма, а така и аванса си, като това видимо мотивира японската ѝ противничка, която на бърза ръка затвърди рибрейка и така изравни за 2:2.


Но подемът на Осака не спря тук, а продължи още два гейма, защото Наоми успя да пробие Квитова за втори път подред, и то на нула, като така поведе и за пръв път в сета, а тя стори това, което Квитова не успя - затвърди своя пробив. Така, взела четири последователни гейма, японката изглеждаше изключително близо до титлата. Петра все пак спря серията на противничката си и въпреки че водеше с 30:0, а допусна да се стигне до 30:30, Квитова затовори гейма с хубав удар по диагонала и силен вик, като така и показа, че още не се е предала.


В следващия гейм отново решаващ се оказа сервиса и въпреки непредизвикана грешка на Наоми се стигна до 40:15, където напоняща леко за Серина, разбалансирана и клеканала, Осака с бекхенд натисна противничката си ѝ затвоти гейма.


Следващият гейм можеше и да се окаже решаващ, защото Квитова много бързо изостана с 0:40, което означаваха и три шампионски топки за Осака, но чехкинята не се предаде и не даде нито точка повече на Наоми в подаването си, като така и отново показа, че няма да се предаде лесно, пращайки сервиса в полето на японката.


Геймът при 5:4 започна с хубав ретур за 0:15, а грешка на Наоми даде аванс и от 0:30 на Квитова. Все пак Осака взе точка след убедителен форхенд уинър, но последва двойна и непредизвикана грешка, като така чехкинята се завърна в мача.
Лесен сервис гейм означаваше и 6:5 за левичарката, когато Осака трябваше да застане на линията за сервис в нова роля - тя трябваше да спасява сета. Последвалият гейм обаче бе катастрофален за Наоми, която набързо се оказа изоставаща с 0:40, даваща три поредни сетбола на опонентката си. В тези моменти Осака бе изпаднала в шок, а ръката ѝ се бе вцепенила. Сълзи се стичаха по очите ѝ още преди края на гейма, като тя безпомощно клякаше на корта и викаше към треньора си. Последва фатална двойна грешка, след която сетовете бяха изравнени, а японката пое към съблекалнята с кърпа на главата си, криеща сълзите ѝ.Квитова започна третия сет с категоричен сервис гейм, добавяйки пети пореден гейм на сметката си. Осака започна първото си подаване в частта с 0:15, но тогава последва страхотен уинър от бекхенд по правата, който даде начало на нов феноменален обрат в мача. Японката спечели гейма си и изравни за 1:1, а след това проби сервиса на Квитова, за да поведе в геймовете.


Пробивът след това бе затвърден, но Квитова не инкасира втори пореден такъв, като по този начин отново се доближи до противничката си. При 3:2 японката трябваше да се бори за подаването си, което премина през дюс, но след редица форхенд уинъри по правата все пак тя поведе с 4:2.


Тогава последва поредният зашеметяващ обрат, след като Петра изостана с 0:40 заради грешки от дъното на корта. Но нова порция силни сервиси и страховити уинъри за втори път спасиха чехкинята от 0:40, а скоро резултатът стана 4:3.


Този път обаче Осака не повтори грешката и бе научила урока си, като не позволи рибрейк, а именно - взе подаването си на нула след нова серия от уинъри, като за втори път в мача тя поведе с 5:3 гейма.

Ето как да гледате на живо тенис БЕЗПЛАТНО

Оцени тази статия:
Осака спечели паметен трилър срещу Квитова от 5-тата си шампионска точка и става новата номер 1! В

Коментари

Следвайте ни в Facebook