Още 1 от топ 10 е аут на Уимбълдън: Хуркач бе принуден да се откаже при мачбол на съперника

от в 17:01 на 04.07.2024
Георги Димитров

Артур Фис продължава към трети кръг на Уимбълдън, отстранявайки представителя на топ 10 Хуберт Хуркач. Мачът обаче ще се запомни с това, че полякът се отказа на мачбол на съперника, което в тенис средите се приема за доста неспортсменска постъпка, но няма как да обвиним поляка, защото той се контузи сериозно при опит за плонж в тайбрека на четвъртия сет, който всъщност му спечели точка, но впоследствие световният номер 7 нямаше сили да продължи съпротивата си и 20-годишният тенисист за пръв път в своята кариера се класира за третия кръг на "мейджър" турнир - 7:6(2) 6:4 2:6 6:6 и отказване на Хуркач след 3 часа и 29 минути игрово време.

И двамата започнаха стабилно на сервис, което е и най-логичното при играта на трева. С хубави начални подавания и бързи комбинации печелеха геймовете си, но не мина много време, преди и двамата да започнат да създават напрежение на ретур.

Фис пропусна две възможности за пробив в последователни геймове, а между тях и Хуркач не успя да се възползва от също две открили се възможности. Така се стигна и до най-честото явление, когато става въпрос за мач с участието на Хуркач, а именно тайбрек. Интересното през целия първи сет бе липсата на традиционните за поляка точки директно от начален удар, като неговия опонент го превъзхождаше в тази категория. Световният номер 7 спечели първата точка в тайбрека, но агресивната игра на съперника му доведе до 6 поредни точки за французина, който спечели откриващия сет.

20-годишният Фис показваше невероятен тенис, удряйки всяка една топка с пълна сила и много скоро станахме свидетели и на първия пробив в мача, след като французинът поведе с 3-1 гейма. Отговорът на поляка не закъсня и той стигна до три поредни възможности да възстанови равенството, но най-младият играч в топ 50 показа таланта си и спечели невероятно разиграване с много прецизен удар над глава, а добрите му сервиси го приближиха само на гейм от това да поведе с 2-0 сета.

Хуркач определено не бе казал последната си дума и с помощта на двойните грешки на съперника успя да върне пробива и да намали пасива си на 4-5. Фис обаче стигна до 0-40 и съотвено 3 поредни сетбола, а изглеждаше, че е ред на Хуркач да се измъкне от подобна позиция, след като без проблем неутрализира първите две точки, но дълбок ретур кацна на линията и остави поляка безпомощен, а французинът се доближи само на сет от победата.

В първите два сета, Хуркач не можеше да разчита на най-силното си оръжие, а именно началния му удар, но два хубави сервиса го спасиха от ранен пробив за французина и в 3-тия сет, който на практика щеше да реши и мача. От другата страна рисковете на Фис започнаха да дават негативен резултат и двойните грешки се увеличиха, а опитният поляк веднага се възползва и с два бързи пробива спечели 3-тия сет с 6-2.

Полякът определено започна да се чувства по-добре, след като вдигна процента си на вкаран първи сервис и това му носеше куп лесни точки. Усещайки развитието на мача, Хуркач започна да притиска опонента си и макар да пропусна няколко шанса, поставеният под номер 7 направи важен пробив и поведе с 5-3.

Фис тотално загуби концентрация и се стигна до 2 последователни сетбола за неговия съперник, но поляка ги пропиля с лека ръка, а това щеше да му изиграе много лоша шега малко по-късно. Младокът успя да върне пробива и докара 4-тия сет до тайбрек. В него Хуркач отново бе много близо до изравняване, след като водеше с 5-2 точки, но непримиримия французин отново намери начин да се върне в сета.

Така се стигна до 6-6, където след хубав сервис Хуркач реши да пусне къса топка, която бързият французин достигна и принуди съперника си да плонжира при ответния удар. Полякът все пак спечели разиграването и си осигури 4-ти сетбол, но при опита си да се изправи, изпита ужасна болка в коляното и остана на земята.

Последва дълга пауза и медицински таймаут. Хуркач знаеше, че една точка го дели от сета и само силното му желание го остави на корта, защото той куцукайки се отправи да посреща. Фис обаче не загуби концентрация и след като спечели двете си подавания без проблем си осигури мачбол. Това се оказа и последното действие в мача, тъй като Хуркач се запъти към мрежата за да поздрави опонента си, отказвайки се на мачбол на французина. Ситуацията определено ще бъде доста коментирана, но това по никакъв начин не трябва да омаловажава добрата игра и усилията на Артур Фис, който в трети кръг ще играе срещу победителя от двойката Томаш Махач - Роман Сафуилин.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Още 1 от топ 10 е аут на Уимбълдън: Хуркач бе принуден да се откаже при мачбол на съперника Георги Димитров
Теми:  
atp | артур фис | Обзори | уимбълдън | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook