Още една бивша шампионка в Париж е зад борда: Световната №69 се погрижи за поредната изненада

от в 14:37 на 31.05.2023
Мартин Петков

Броят на поставените тенисистки на Ролан Гарос продължава да намалява значително, след като в един от откриващите мачове за деня бившата шампионка Йелена Остапенко "спука гуми" и се превърна в 15-ата представителка на топ 32 в турнира, която напусна надпреварата за отличието. Латвийката напоследък загатна, че отново се намира близо до най-добрата си спортна форма, ала 21-годишната Пейтън Стърнс поднесе една от сензациите в Париж и отстрани 17-ата в схемата, надделявайки над нея за близо два часа игра - 6:3 1:6 6:2. С успеха си американката се класира за втория етап във френската столица, където ще премери сили с една измежду бившата подгласничка Маркета Вонроушова и миналогодишната полуфиналистка Дария Касаткина, която е девета поставена.

Още от самото начало на двубоя грешките в представянето на Остапенко изобилстваха, като тя по никакъв начин нямаше контрол над ударите си, докато световната номер 69 беше на нужното равнище и се възползва от възможността си, за да поведе с два пробива аванс. Бившата шампионка скоропостижно намали изоставането си, като оползотвори общо четвъртия си брейкбол за мача, ала мигновено тя на свой ред отново предаде началния си удар в актива на Стърнс, която към него причисли и откриващия сет.

С настъпването на втората част латвийката съумя да покачи качеството на играта си, като все по-често можехме да я видим в позиция да завършва успешно атаките си, което ѝ донесе заслужено предимство от брейк. Впоследствие световната номер 17 отстоя подаването си чрез две спасени точки за редуциране на аванса ѝ, като оттам насетне придоби изцяло инициативата на корта и пласирайки многобройни печеливши отигравания, възстанови равенството в отделните сетове.

Стартът на решителната трета част се оказа пагубен за Остапенко, която в желанието си да е агресивна допусна цели пет непредизвикани грешки в дебютното си подаване, с което на практика доброволно предаде сервиса си в актива на американката. Световната номер 69 от своя страна нито за миг не реши да предприе самоотвержени действия в старанието си да се надиграва с бившата шампионка, като я остави тя сама да бърка необратимо, при което Стърнс дори дублира преднината си в резултата и я задържа до самия край, за да официализира победата си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Още една бивша шампионка в Париж е зад борда: Световната №69 се погрижи за поредната изненада Мартин Петков
Теми:  
wta | йелена остапенко | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook