Още един от топ 15 е аут: Монфис надви финалиста от Токио и ще опита отново да спре Алкарас!

от в 10:34 на 08.10.2024
Калоян Соколов

Гаел Монфис хвърли поредната бомба на Мастърса в Шанхай, отстранявайки своя сънародник Уго Юмбер. 38-годишният ветеран досега беше загубил 3 от 4-те си мача срещу своя своя по-млад сънародник, но днес беше негов ре да триумфира и така да запише втори пореден успех над поставен играч в китайския мегаполис - 7:6(7) 2:6 6:1 за 2 часа и 14 минути игрово време.

По този начин 38-годишният тенисист се превърна във втория най-възрастен 1/8-финалист в историята на турнира, отстъпвайки само на Роджър Федерер по този показател, а победата му над финалиста от Токио ще му даде възможност за втора поредна Мастърс надпревара да премери сили с Карлос Алкарас, когото надигра в Синсинати и докара до такава ярост, че Карлитос за пръв път в кариерата си счупи ракета и призна как никога не е играл толкова слабо в живота си.

Мачът започна с надмощие не световния номер 15, който имаше брейкболи в два от първите три сервис гейма на "Ла Монф", но ветеранът някак оцеляваше и се възползва още от първия си шанс, за да пробие при 4:4. Впоследствие големият шоумен на световния тенис имаше 3 поредни сетбола на собствен сервис, но допусна един от обичайните си спадове и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Там мини пробивите липсваха за период от цели 15 точки, а всеки един от двамата разполагаше с по един сетбол, като накрая по-опитният играч грабна втората си възможност и сложи точка на спора в тази толкова драматична първа част с 9:7 точки в дългия гейм.

Изглежда всичко това коства прекалено много сили на 38-годишния тенисист, който видимо позагуби енергия във втората част, която завърши с едва 6 уинъра срещу 14 непредизвикани грешки. Монфис вкарваше по-малко от половината си откриващи подавания и енергията му просто отсъстваше от корта, което позволи на Юмбер да го пробие на два пъти и да вкара мача в решителен сет.

Там двамата си размениха по един бързо спечелен сервис гейм, но по всичко изглежда "ла Монф" умишлено беше спестил сили в предходната част и отново летеше по корта, докато 16-ият поставен започна да изпитва сериозни физически проблеми и сякаш доигра мача единствено от уважение към своя сънародник, за когото беше детска игра да сложи точка на спора със серия от 5 поредни спечелени гейма.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Още един от топ 15 е аут: Монфис надви финалиста от Токио и ще опита отново да спре Алкарас! Калоян Соколов
Теми:  
atp | гаел монфис | карлос алкарас | Обзори | уго юмбер | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook