Остапенко: Швьонтек има проблеми с момичета, които удрят топката като мен; доминирах напълно

от в 15:40 на 04.09.2023
Калоян Соколов

Йелена Остапенко винаги е била като бомба със закъснител в WTA Тура и тази сутрин за пореден път доказа, че много трудно може да бъде победена, ако покаже най-добрия си тенис. Бившата носителка на трофея от Ролан Гарос напълно обезличи защитаващата шампионка Ига Швьонтек във втория и третия сет на тяхната 1/8-финална битка в Ню Йорк и по този начин собственоръчно предаде водещата позиция в ранглистата на Арина Сабаленка, а ето какво сподели самата латвийка след класирането си за четвъртфиналите на US Open, където я очаква двубой с местната любимка Коко Гоф.

За развитието на мача и нагласата си към него:

- В първия сет не играех толкова лош тенис, но прибързвах малко повече от нужното. Важното беше да остана агресивна и да се придържам към моята игра, като започнах да се чувствам много по-добре в края на втория и най-вече в третия сет. Тренирах много здраво за US Open и всъщност се справях добре на голяма част от предходните турнири, само че допусках спадове в някои от важните моменти. Сега обаче всичко в играта ми е отново е на мястото си и действам с голяма свобода на корта.

Ига е невероятна тенисистка, която е много постоянна в своите резултати през последните няколко години, но знаех как цялото напрежение ще е върху нея, защото ще загуби първото място в ранглистата, ако я победя. Опитвах се просто да направя нещата трудни за нея и да се боря до последната точка. Знаех, че ще имам своите шансове, изчаках ги и мисля, че напълно доминирах в хода мача.

Обичам да бъда на големите кортове, когато има много публика и се създава хубава атмосфера. Състезавам се точно, за да участвам в такива мачове. Днес нямах какво да губя, бях готова за битка и съм щастлива, че намерих най-добрата си игра и спечелих мача.

За разликите в играта на Швьонтек от последната среща помежду им и с какво успява толкова да е толкова трудна съперничка за световната номер едно:

- Определено вече е по-постоянна, само че изгледах предишните ни двубои и знаех какво да правя на корта. Днес допуснах сравнително малко грешки и съм наистина много доволна от себе си. Тя е подобрила сериозна сервиса си, но аз имам добри ретури и освен това мисля, че Ига има сериозни трудности с момичета, които удрят топката здраво като мен, защото се нуждае от повече време при подготовката на ударите си и е в сериозни проблеми, когато действам достатъчно скоростно и агресивно.

За годините между титлата на Ролан Гарос и настоящия US Open:

- Бях на 19 години, когато спечелих титлата от Ролан Гарос и изведнъж целият ми живот се промени. Имах нужда да се адаптирам към тази нова ситуация. Очаквала съм, че мога да спечеля "мейджър" трофей, но не и на толкова ранна възраст. Много е трудно да свикнеш към цялото това внимание и напрежение, тъй като се очаква от теб да печелиш всеки един мач и турнир, но ние все пак сме хора, а не машини и това просто не е възможно. Може би отне малко повече да се нагодя към тази нова реалност и в момента усещам как съм по-зряла, не изпитвам напрежение и просто се наслаждавам на играта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Остапенко: Швьонтек има проблеми с момичета, които удрят топката като мен; доминирах напълно Калоян Соколов
Теми:  
us open | wta | интервюта | йелена остапенко | Пресконференции

Коментари





Следвайте ни в Facebook