От 1:6 0:2: Пегула сътвори наглед невъзможен обрат срещу Мухова и е на първи финал в Шлема!

от в 07:08 на 06.09.2024
Калоян Соколов

Джесика Пегула сътвори фамозен обрат срещу Каролина Мухова и намери място в своя дебютен "мейджър" финал! Американката изоставаше с 1:6 0:2 и беше изправен пред угрозата да допусне още един брейк, но запази присъствие на духа и във втората половина от мача беше абсолютна господарка на събитията на корта, като напълно обезличи световната номер 52 и сложи край на мечтания за нея рейд в Ню Йорк - 1:6 6:4 6:2 за 2 часа и 13 минути игрово време.

Така шампионката от Торонто надви чехкинята за втори път в рамките на последните 3 седмци и я лиши от шанса да играе втори финал в Големия шлем, а самата Пегула може да се похвали с 15 победи в последните си 16 мача и на финала ще се опита да вземе реванш от Арина Сабаленка, за поражението, което допусна от нея в битката за титлата в Синсинати.

Първата част започна с размяна на бързи подавания, след което Мухова трябваше да минава през маратонски трети гейм, в който спаси 3 брейкбола и в крайна сметка поведе с 2:1. Този момент се оказа ключов за развитивто на сета, защото непоставената тенисистка не загуби нито гейм повече в него. Бившата финалистка от Ролан Гарос пласира близо 4 пъти повече уинъри от своята съперничка и въпреки това имаше по-малко непредизвикани грешки, което само демонстрираше нейното явно превъзходство.

Мухова продължи да доминира на корта и веднага осъществи брейк за начало на втората част, а впоследствие дори можеше да пробие отново и на практика да убие интригата в мача.

Местната любимка обаче показа, че няма проблеми с това да играе притисната до стената и просто спря да греши, въвличайки своята съперничка в изтощителни разигравания, където имаше тотално надмощие и спечели 4 поредни гейма.

Чехкинята все пак не се беше отказала да приключи всичко в последователни части и достигна до паритет при 4:4, но вече изобщо не можеше да извлече дивиденти от своя сервис и световната номер 6 я проби отново в десетия гейм, за да изравни общия резултат в мача.

Психологическото предимство беше изцяло на страната на Пегула в решителния сет, където тя скоропостижно взе преднина от 3:0 гейма и успешно отрази шансове за рибрейк в следващите си две подавания, за да направи геймовете 5:2. Тогава нейната съперничка се пропука от линията за начален удар и централният корт в Ню Йорк можеше да отпразнува своята нова финалистка!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
От 1:6 0:2: Пегула сътвори наглед невъзможен обрат срещу Мухова и е на първи финал в Шлема! Калоян Соколов
Теми:  
us open 2024 | wta | джесика пегула | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook