От 17 загуби в 18 мача до титлата: Себастиан Баез покори турнира в Кордоба!

от в 03:14 на 13.02.2023
Мартин Петков

Себастиан Баез в последните сезони се утвърди като един от най-добрите състезатели на следващата генерация в тениса и след като през първата половина на 2022-ра завоюва дебютната си титла на ниво АТР, което стори в Ещорил, то мнозина очакваха триумфът да изпрати младежа на следващата фаза в развитието му. Нещата за 22-годишния аржентинец обаче далеч не се развиха по план и той влезе в умопомрачителна серия, губейки цели 17 пъти в последните си 18 срещи, преди в хода на отминалата седмица да се включи на домашната си надпревара в Кордоба.

Световният номер 47 изкова наглед лесен успех на старта на кампанията си в турнира, с който се завърна на победоносния път и надигра последователно още двама състезатели извън първата стотица на планетата, за да намери място във финалния двубой в аржентинския град. В него Баез в ранните часове на днешния ден срещна сънародника си Федерико Кория, световен номер 67, с когото предложиха на местната публика интригуващ сблъсък помежду си, ала след близо два часа на корта, то мечтаният завършек за Баез беше факт - 6:1 3:6 6:3. По този начин аржентинецът, стъпвайки отново на любимия си клей, съумя да затвори устите на много от критиците си и вече може да се похвали с два трофея на ниво АТР във визитката си.

Началото на двубоя изцяло принадлежеше на по-високоранкирания тенисист, чието придвижване по землената настилка беше повече от впечатляващо и той успяваше да продуцира завиден брой печеливши отигравания от форхенд страната си. Именно сериозното превъзходство на корта, което имаше световният номер 47, беше ключът към перфектния му старта на срещата и той реализира на два пъти пробив, за да запише откриващия сет срещу името си.

Във втората част ролите на корта видимо се размениха, след като Кория покачи агресията в ударите си и не оставяше никакво време за реакция на 170-сантиметровия си сънародник. Тази промяна в облика на световния номер 67 му донесе немалко дивиденти, при което той оползотвори шанса си да се откъсне напред с пробив аванс, като впоследствие нито за секунда не постави преднината си в резултата под въпрос и възстанови равенството в отделните сетове, изпращайки финала в заключителната му фаза.

По-нискоранкираният аржентинец пренесе по страхотен начин състоянието си на корта и на старта на решителния трети сет, като достигна брейкбол. В тези моменти обаче на пиадестала излезе устойчивостта за игра под напрежение на Баез, който въпреки че преди началото на надпреварата в Кордоба се намираше в ужасяващо серия от поражения, не допусна да бъде пречупен психически и макар да реализира в идните минути пробив, който светкавично беше върнат, то постоянството в представянето на световния номер 47 беше определящо за крайния изход и посредством нов брейк в актива си, дошъл в шестия гейм, то Себита подпечата триумфа си с титлата на родна земя.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
От 17 загуби в 18 мача до титлата: Себастиан Баез покори турнира в Кордоба! Мартин Петков
Теми:  
atp | кордоба | себастиан баез | федерико кория

Коментари





Следвайте ни в Facebook