От 2:5 и със солидна доза късмет: Тиафо огорчи Руне и се класира за дебютен Мастърс финал!

от в 08:12 на 19.08.2024
Калоян Соколов

Франсис Тиафо правеше кошмарен сезон до настоящата седмица. Американецът през миналата година проби сред първите 10, но ранните поражения се превърнаха в нещо обичайно за него през последните месеци и той дори беше заплашен от това да не бъде поставен на US Open. "Биг Фо" обаче избухна, когато никой не очакваше това от него и се класира за първия Мастърс финал в своята кариера.

Местният любимец осъществи обрат от 2:5 гейма в решителения сет на полуфиналния си двубой на Мастърса в Синсинати, отразявайки 2 мачбола, за да триумфира с крайното 4:6 6:1 7:6(4) за 2 часа и 11 минути игрово време. Така световният номр 27 ще излезе в битка за титлата срещу топ поставения Яник Синер, когото е побеждавал само веднъж от 4-те битки на корта помежду им.

Руне изигра брилянтен първи сет, в който спечели 90 процента от точките на първия си сервис и пласира цели 15 уинъра срещу едва 7 непредизвикани грешки. Тиафо дълго време се държеше в битката и дори някак имаше аванс в резултата до 4:3, само че офанзивата на скандинавеца взе връх и той измъкна отркиващата част, печелейки 3 последователни гейма.

Във втория сет пък "Биг Фо" повтори направеното от 21-годишния играч в предходната част и загуби само една точка на първия си начален удар. Американецът атакуваше решително мрежата и там беше беше безпогрешен, докато младокът беше завладян от изцяло негативни емоции и съумя да се разпише единствено за 1:3, след което по-нискоранкираният играч с лекота стигна до равенство в общия резултат.

15-ият поставен отрази 2 брейкбола в първия гейм на решителния сет, след което сам си създаде възможност за пробив и взе ценен аванс от 3:0. Датчанинът с увереност вървеше към победата, когато изведнъж мрежата стана главно действаше лице в мача и помогна на американеца да стигне до 3 шанса за рибрейк, а той се нуждаеше само от един такъв.

Впоследствие Руне се сдоби с 2 мачбола, но отново филето реши да пропусне удар на неговия съперник и изглежда това сериозно повлия психологически на бившия номер 4, който беше кълбо от нерви във финалния тайбрек и местният любимец можеше да се поздрави с най-голямата победа в своята кариера!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
От 2:5 и със солидна доза късмет: Тиафо огорчи Руне и се класира за дебютен Мастърс финал! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | синсинати | франсис тиафо | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook