От 3:6 2:4: Костюк се нуждаеше от 8 мачболa и 3 часа, за да пречупи шампионката на US Open

от в 08:20 на 20.04.2024
Калоян Соколов

Марта Костюк продължава да впечатлява през настоящия сезон. 21-годишната тенисистка достигна до първия си 1/4-финал в Големия шлем на тазгодишния Аустрелиън Оупън, дебютира в топ 30 и се класира за полуфинала в Индиън Уелс, като и финала в Сан Диего. Вчера украинката за пореден път през годината показа, че ще е сериозен фактор в WTA Тура, като реализира зрелищен обрат срещу Коко Гоф и продължи към 1/2-финалите на WTA 500 турнира в Щутгарт - 3:6 6:4 7:6(8).

Костюк изоставаше със сет и 2:4 гейма и се нуждаеше от цели 8 мачбола, но в крайна сметка надви шампионката от US Open, за да запише своята най-голяма победа в кариерата. Любопитното е, че световната номер 27 досега има само 3-сетови мачове в хода на турнира, като всеки един от тях продължи около три часа. Украинката изоставаше с пробив в решителната част срещу Лаура Зигемунд, а впоследствие отрази цели 5 мачбола в двубоя си с Кинуен Жанг. Така Костюк си осигури правото да се изправи срещу Маркета Вондроушова, която отстрани Арина Сабаленка и предстои да разберем дали непоставената тенисистка е способна да вземе скалпа на още една шампионка от Големия шлем.

Самата среща стартира много по-добре за Гоф, която на два пъти повеждаше с пробив, но неминуемо беше застигана в резултата. Световната номер 27 обаче вкарваше едва 33 процента от сервисите си в игра и за капак допускаше немалко двойни грешки, което позволи на американката да вземе решително предимство при 5:3 гейма и така да затвори откриващия сет в своя полза.

Втората част също предложи много слабо сервиране от двете тениситки, висок брой двойни грешки и купища обрати. Историята до голяма степен всъщност се повтаряше, защото фаворитката два пъти излизаше с брейк напред в резултата, но отново беше незабавно застигната в резултата. Всичко изглеждаше приключило, след като световната номер три проби за трети път и този път затвърди своето предимство, повеждайки с 4:2. Костюк обаче отказа да се предаде и вкара мача в решителен сет, влизайки в печеливша серия от 4 последователни гейм.

Там драмата също беше на високо ниво, тъй като американката съумя да отрази 3 мачбола и впоследствие получи шанс да сервира за крайния успех, само че за пореден път беше безкрайно неубедителна от сервис линията и се стигна до финален тайбрек. В него украинката поведе с 6:2 и всичко изглеждаше загубено за Гоф, но двете ни бяха подготвили пореден обрат на събитията и втората смяна на полетата все пак се състоя - 6:6.

Следващото разиграване приключи бързо в полза на непоставената тенисистка и тя си осигури осми мачбол, а Гоф се предаде след забит форхенд в мрежата и радостните сълзи започнаха да се стичат от очите на Марта Костюк!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
От 3:6 2:4: Костюк се нуждаеше от 8 мачболa и 3 часа, за да пречупи шампионката на US Open Калоян Соколов
Теми:  
wta | коко гоф | марта костюк | Обзори | щутгарт

Коментари





Следвайте ни в Facebook