Роден за успехи: 15-годишният Иванов разгроми най-високоранкирания играч на турнира в София!

от в 15:05 на 15.08.2024
Калоян Соколов

Иван Иванов вчера спечели първата си точка в световната ранглиста на кортовете на тенис клуб "Диана", а днес добави още две към своя актив. 15-годишният български талант показа, че неслучайно е считан за един от големите диаманти в академията на Рафаел Надал, където често тренира със самия Матадор. Тийнейджърът оглавяваше ранглистата на Европа до 14 години и в началото на годината беше напът да пробие в топ 50 на класацията при юношите, побеждавайки редовно играчи с 2 или 3 години по-големи от него.

Тогава младият ни талант получи тежка контузия в областта на коляното, която обаче е вече в миналото и той се завърна с достигане до финала на юношеския турнир от категория J300 в полския град Битом, а вчера Иван се поздрави и с дебютна победа на професионален мъжки турнир, надигравайки италианеца Джан Марко Ортенци (световен номер 1107) в откриващия кръг на клей фючърса в София - 6:4 0:6 6:1.

Днес пък нашият сънародник осъществи изключително престижна победа, надигравайки най-високоранкирания играч в основната схема на състезанието, а именно втория поставен Артур Геа (топ поставеният Габи Адриан Бойтан се отказа преди от участие началото на турнира). Геа се намира под номер 354 в света и от началото на годината играе редовно в Чаланджър Тура, където вече има достигнат 1/4-финал, като освен това може да се похвали с 3 спечели титли на ниво Фючърс.

Всичко това обаче нямаше никакво значение през днешния ден и българинът не остави шансове на фаворита за титлата, разгромявайки го с крайното 6:3 6:2, за да оформи 1/4-финален сблъсък с турчина Гьокберк Саръташ (световен номер 1317), който по-рано днес отстрани 17-годишния Георги Георгиев.

Началото изобщо не предвещаваше подобна развръзка, тъй като Геа проби още в първия сервис гейм на родния ни представител и дори имаше шанс да удвои преднината си. Изведнъж Иванов започна да показва мощ в ударите си, за която мнозина играчи в мъжкия елит могат само да си мечтаят. Форхендът на тийнейджъра се стоварваше с невероятна скорост в полето на французина и това позволи на 15-годишния тенисист да спечели следващите 5 гейма и заслужено да спечели първия сет.

Иван демонстрира и завидна техника, като често оставяше без отговор своя съперник с елегантно изпълнени къси топки, а ако вторият поставен все пак достигнеше до пуснатия удар на опонента си, то впоследствие биваше безпощадно разминат. Серията на българина достигна до 9 поредни гейма, а той съумя да спаси цели 5 брейкбола в последните си две подавания и сложи точка на спора с неспасяем форхенд слайс.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Роден за успехи: 15-годишният Иванов разгроми най-високоранкирания играч на турнира в София! Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | иван иванов | Обзори | софия | фючърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook