От Асеновград до Тампа, тренировките с Лендъл и победата на US Open : Пътят на Васил Кирков

от в 15:00 на 01.09.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров прави цяла България горда с представянето си на тазгодишния US Open, след като вчера не срещна никакви трудности с това да надиграе един от най-великите играчи през новия век, а именно Анди Мъри. Оказва се обаче, че вчера още един наш сънародник е записал победа на кортовете в Ню Йорк, макар и да се състезава под американски флаг. Става дума за 24-годишния Васил Кирков, който е родом от Асеновград, но семейството му се мести в Тампа, когато е на едва 4-годишна възраст и затова представлява САЩ. 

Там неговият баща Стоян открива собствена тенис школа, където Васил се подготвя и досега, като освен това работи с различни треньори от американската тенис асоциация - USTA. Възходът на младока е много сериозен в юношеските му години, като достига до номер 13 в световната ранглиста, играе финал на държавното първенство до 18 години и достига до финала на Ролан Гарос при двойките.

Кирков печели първата си ATP точка на едва 16-годишна възраст, a всичко това му издейства да бъде един от шестимата млади американски състезатели, които тренират лично с Иван Лендъл за по две седмици в месеца. Въпреки своя български произохд, то талантът на момчето е безспорен и той получава "уайлд кард" за участие в пресявките на US Open през 2016-та година, само че отстъпи на старта с 2:6 5:7 от белгиеца Яник Рютер.

За съжаление, то Васко не съумява да пренесе силните си изяви от юношеския към мъжкия тенис и не стига по-далеч от номер 439 в класацията на сингъл. Това изглежда амбицира Кирков да направи известен завой в професионално си развитие и той се концентрира изцяло върху двойките, като резултатите не закъсняват и той се поздравява с общо 4 титли във фючърс Тура, както и 2 на ниво Чаланджър.

Изглежда тези изяви не са останали незабелязани и Васил получи възможност да участва в основната схема на двойки в тазгодишния US Open, партнирайки си с ветерана Денис Кула, а вчера те надвиха тандем Себастиан Офнер / Александър Мюлер със 7:5 6:3 и на 1/16-финалите ще имат възможност да премерят сили с Мате Павич и Матве Миделкооп, чиито успехи в карето са меко казано впечатляващи, като те разделят помежду си стряскащите 49 ATP титли.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От Асеновград до Тампа, тренировките с Лендъл и победата на US Open : Пътят на Васил Кирков Калоян Соколов
Теми:  
us open | бгтенис | васил кирков | любопитно

Коментари

Следвайте ни в Facebook