От болки в коляното и 0:4 до триумф: Джокович сломи Циципас в балканско дерби и мечтае за злато!

от в 21:34 на 01.08.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович не пожали Стефанос Циципас в балканското дерби от 1/4-финалите на олимпийските игри в Париж. Сърбинът беше абсолютно безпогрешен в самото начало на двубоя, но накара феновете си да изтръпнат, когато взе медицински таймаут заради болка в оперираното през по-миналия месец коляно.

Джокович обаче стисна зъби и съумя бързо да преодолее този проблем, наваксвайки пасив от 0:4 гейма във втория сет, за да спечели с крайното 6:3 7:6(3) за точно 2 часа игра и утре ще влезе в спор за място на финала с Лоренцо Музети, когото победи именно тук в 5-сетова епика от третия кръг на Ролан Гарос.

Джокович изглеждаше като човек с мисия още при стъпването си на корта и не даваше на своя съперник да си поеме въздух. Всеки един удар на сърбина се приземяваше с впечатляваща дълбочина в полето на гърка, който постоянно беше поставен под натиск и заслужено топ поставеният реализира пробив още в третия гейм, насочвайки майсторски своя форхенд по скъсения диагонал.

Сърбинът вкарваше цели 77 процента от първите си подавания в корта и не даваше никакви шансове от ретур на своя опонент, който прекаляваше в опитите си да изненада ветерана с късите си топки и често беше наказван от Ноле. В крайна сметка "Джокера" задържа до последно своята преднина и затвори сета в деветия гейм, като пласира смразяващ паингшот в движение, с който контрира наглед неспасяемо изпълнения смач от Циципас.

Противно на всякаква логика, то гъркът стартира втората част с реализирането на брейк, а Джокович видимо не се придвижваше на познатите си обороти и повика медицинско лице на корта, след като пропиля преднина от 15:40 и геймовете станаха 3:0 в полза на по-нискоранкирания играч. Проблемите в бедрото изглежда се задълбочаваха, защото сърбинът просто пускаше къса топка след къса топка и изобщо не беше конкурентен на своя съперник, който скоро проби за втори път, повеждайки с 4:0.

Световният номер 11 обаче по никакъв начин не се възползва от създалата се ситуация и предаде следващото си подаване с купища грешки. 24-кратният "мейджър" носител имаше нужда точно от това, за да се окопити и вече взетите обезболяващи започнаха да вършат своята работа, имайки предвид, че коляното на големия шампион вече не представляваше чак такъв проблем за него.

Гъркът определено не очакваше този подем от другата страна на мрежата и изглеждаше силно смутен, докато неговият съперник печелеше точки и геймове с впечатляваща скорост, което го изведе до изравняване резултата и в крайна сметка се стигна до тайбрек, макар че Стефанос разполагаше с 3 поредни сетбола на собствен сервис в 9-ия гейм.

Там Циципас започна с ранен мини брейк, но беше много сериозно ощетен от съдията линията, тъй като имаше да завърши топката с елементарен форхенд, а вместо това трябваше да изпълнява отново първи сервис и това обърна изцяло ситуацията на корта, защото по-младият тенисист спечели само още една точка до края на срещата и така Джокович запази жива мечтата си за дебютен златен медал от Олимпиада!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
От болки в коляното и 0:4 до триумф: Джокович сломи Циципас в балканско дерби и мечтае за злато! Калоян Соколов
Теми:  
atp | новак джокович | париж 2024 | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook