От финалист на Уимбълдън до убиец: Тъмните тайни в историята на тениса

от в 12:27 на 14.07.2022
Калоян Соколов

Неговият бекхенд го прави знаменитост, но накрая остава запомнен не с изявите си на корта, а с престъпните си деяния. Става въпрос за ирландеца Вер Томас Гулд, който е един от първите финалисти в историята на Уимбълдън, но впоследствие животът му се срива и той дори достига до това да отнеме чужд човешки живот, а нека с вас се разровим в миналото и да надникнем в съдбата на една от най-скандалните фигури в историята на турнира.

Гулд е отраснал в много богато семейство и първоначално се занимава с бокс, само че скоро тенисът придобива популярност и веднага става негова страст. Томас показва сериозен талант в тази нова за него игра и скоро се превръща в първия шампион на ирландската общност. Така стигаме до 1879-а година, когато 25-годишният мъж отпътува към Лондон, за да вземе участие на Уимбълдън и достига с лекота до финала. Гулд впечатлява с невиждан досега агресивен стил на игра и безкомпромисна реакции на мрежата, а пресата описва обратния му удар като "убийствен", което изглежда доста неуместно през призмата на времето.

Всички очакват от ирландеца да надиграе с лекота Джон Хартли във финала, но предишната вечер се оказва прекалено тежка за Томас, който поглъща огромни количества алкохол и не е на себе си в сблъсъка за титлата, отстъпвайки с 0:3 сета. Оттам насетне тенис кариерата му бележи сериозен упадък, защото ниските страсти се превръщат в негова първа природа и благородникът се занимава основно с хазартна дейност, запои и употреба на наркотици.

Постепенно състоянието на Гулд започнало да се стопява, а сватбата му с Мари Жируден никак не помогнала на финансовото му положение. Френската дама вече имала два развода зад гърба си и била известна с много скъпия си вкус. Говори се, че използвала мъжете с идеята да спонсорират нейните начинания в областта на модата и самият бивш тенисист използва почти всички свои налични средства, за да може неговата съпруга да отвори шивашко ателие в Монреал.

Бизнес начинанието обаче не потръгва, а двойката влага спечеленото в спиртни напитки, скъпи екскурзии и хазарт. Скоро ателието бива затворено, като влюбените се местят да живеят в Южна Франция, оцелявайки единствено поради добротата на техни богати приятели.

Накрая те решават, че са измислили механизъм, с който да ограбят казиното в Монте Карло, но губят и последните си пари. Тогава на помощ идва новата им приятелка Ема Левин, която им заема 1000 франка, ала и те са бързо вложени в игри на карти, от които възвръщаемостта е нулева. Шведската знатна дама решава да посети семейство Гулд няколко дни по-късно, тъй като е искала да получи обратно парите си и тогава е забелязана жива за последен път.

Убийците веднага решават да напуснат страната и са напът да се качат на влака за Лондон, но един от служителите на гарата долавя неприятна миризма от куфара на семейството и впоследствие забелязва течаща струя кръв. Томас се опитва да обясни, че вътре се крият мъртви пилета, което още повече подвига подозренията и скоро полицията е на мястото на събитията и намира тялото на убитата госпожа Левин.

Така Томас Гулд и Мари Жируден биват осъдени на доживотен затвор във Френска Гвиана, като някогашното тенис величие се самоубива само година по-късно, а това отнема и малкото останали сили на неговата любима, която скоро се разболява фатално.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
От финалист на Уимбълдън до убиец: Тъмните тайни в историята на тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | вер томас гулд | истории и анализи | любопитно | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook