От Григор Димитров до Иван Иванов - предстои ли най-хубавото за родния тенис

от в 20:34 на 21.02.2024
Tennis.bg

Григор Димитров е българската звезда в тенис елита. Преди него само Орлин Станойчев успява да пробие в Топ 100, но след като хасковлията достигна до №3 в света, очакванията натежаха неимоверно. След отличната 2017-а, започнала с епичен 5-сетов полуфинал с Рафаел Надал в Мелбърн и завършила с титла от Финалите на ATP в Лондон, Бейби Фед търсеше играта си и претъпя редица болезнени загуби, а с тях спад в ранклистата. Обратът дойде в края на 2023 г. Да, Джокович спечели дуела на Мастърс 1000 в Париж, но Григор показа страхотна форма, която обнадеждава мнозина. И така, той ли е бялата лястовица на родния тенис и може ли скоро да имаме нов представител в Топ 50, 20 или 5?

Погледите отново са насочени към Димитров. Той започна 2024-а с втора титла от Бризбън, повече от положителен сигнал. На корта той изглежда узрял и никой вече не се съмнява в умението му да печели мачове, дори когато не играе най-добрия си тенис - знак за истинско майсторство. На Откритото първенство на Австралия той загуби в ролята на фаворит срещу непознат съперник от Португалия, но бързо се реабилитира в Марсилия с ново участие във финала. Доближавайки се до Топ 10, хасковлията загуби от домакинския представител Юго Умбер, но по-малко от 24 часа по-рано изигра тежък и равностоен мач с Карен Хачанов, който може би го остави без сили.

Ще се повтори ли приказката за Григор Димитров?

До момента по брой победи за сезона Григор е на челните места с Яник Синер и Даниил Медведев. Това може да е сериозен жокер при правенето на прогнози, например на https://zalagania-online.com/betano-bonus-kod, както и видимо повишената психологическа устойчивост на българина. Прави впечатление, че Григор е много по-хладнокръвен, а в решителните моменти дава най-доброто от играта си, вместо да губи търпение. В Ротердам, един от любимите му турнири, Григор с рутина и хладнокръвие се разправи с неудобни съперници като Лоренцо Сонего и Мартон Фучович, преди да стартира американската си кампания с възможност да спечели още точки и позиции.

Втората ни ракета Димитър Кузманов, бивш представител на Топ 40 при младежите, сега се движи около 200-то място в света и защитава страната ни в двубоите за Купа “Дейвис”. Кузманов може да поднесе изненада срещу силни съперници, стига да му се отвори шанс, и неведнъж е показал, че е биткаджия, който се раздава на корта. Адриан Андреев успява да пробие в основните схеми на важни турнири и трупа ценен опит, но като цяло се концентрира върху Чаланджър дивизията. Има ли обаче таланти сред подрастващите с потенциал да пробият в тура?

Младите надежди (не)очакваният пробив

Наричат го “детето-чудо” на родния тенис. Той е Иван Иванов, №1 при юношите на Тенис Европа. На 14 години и с един загубен сет, той печели престижния турнир "Ориндж Боул" в САЩ, неофициално световно за таланти до 18 години. Във визитката му има и трето място в първото издание на турнира за юноши до 14 г. на Уимбълдън, каквато титла при младежите печели и Григор Димитров. С юношеския отбор на страната Иванов става седми в света и трети в Европа. От началото на година тренира с топ състезатели като Андрей Рубльов и игра за австралийския Шлем в своята възрастова категория. Иван няма да има лесен преход към мъжете, но със сигурност ще тренира за това.

При девойките Ива Иванова завърши в Топ 4 на Откритото първенство на Австралия за 2024. Така тя влезе с гръм и трясък на сцената. Защо пък следващият голям пробив да не дойде от нежния пол? Да, България не може да се мери с Чехия, чиято школа поддържа по няколко състезателни в челната 20-ца при жените и девойките от години. Но и ние имаме история със сестри Малееви и Цветана Пиронкова. Прогресът на Виктория Томова също може да е стимул за Ива. 17-годишната надежда не крие, че се цели в титла от Шлема и място сред най-добрите. 

Световният тенис става убийствено конкурентен в последните години. И все по-физически и емоционално изтощителен. Оттеглянето на Джокович, последният от тримата големи, е неизбежно, а младите лъвове като Алкарас, Синер и Руне дават заявка да продължат съперничеството на най-високо ниво. При жените битката за всеки турнир е безмилостна и въпреки отличната игра на Ига Швьонтек, ще й трябват години, за да се доближи до рекордите на Серина Уилямс. Успехът в тениса обаче не е само титли и статистики. Той се измерва и в умението на държавите да се презентират в този аристократичен, красив, изключително популярен и така обичан спорт. А тези, които са наистина добри в това, не пестят сили да помогнат именно на младите, на утрешните шампиони.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От Григор Димитров до Иван Иванов - предстои ли най-хубавото за родния тенис Tennis.bg
Теми:  
tennis.bg | бгтенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook