От квалификациите до 1/4-финал: Китайска тийнейджърка пише история в Торонто

от в 09:11 на 12.08.2022
Калоян Соколов

Последните няколко сезона са истинско предизвикателство за Бианка Андрееску, която навлезе с гръм и трясък в световния тенис през 2019-та година, когато спечели титлата на US Open с успех над Серина Уилямс във финала. Оттогава насетне обаче здравословното състояние на младата канадка е меко казано проблематично и тя на няколко пъти отсъстваше от Тура за продължителен период от време. През миналата седмица пък Андрееску отново притесни своите фенове, тъй като едва завърши двубоя си срещу Шелби Роджър в Сан Хосе и сподели, че ще премине през скенер, защото изпитва много силна болка в областта на гръбначния стълб.

Изглежда все пак травмата не е била толкова сериозна и бившата номер 4 се включи на домашната си надпревара в Торонто, на която триумфира с трофея преди три сезона. Местната представителка и този път не разочарова с изявите си пред домашна публика и записа първата си победа над представителка на топ 10 в последните два сезона, надигравайки Дария Касаткина по пътя си към осминафиналите.

Tам наглед я чакаше преодолима задача, изправяйки се срещу китайската тийнейджърка Кинуен Женг, само че азиатката нагледно показа защо е считана за една от най-талантливите млади състезателки в световния тенис и се наложи с крайното 7:5 5:7 6:2, а по този начин си осигури двубой с Каролина Плишкова във фазата на финалната осмица.

Бившата шампионка изглеждаше по-стабилна в началните минути и черпеше страхотна енергия от трибуните. Андрееску буквално летеше по корта и трудно можеше да намерим невъзможен за нея удар. Женг също не отстъпваше на високо зададеното темпо и се задържаше наблизо в резултата, така че да изчака евентуален спад на съперничката си. Такъв действително дойде и китайката навакса на два пъти пробив пасив, след което сама се откъсна с брейк напред и съумя да отмъкне откриващата част.

19-годишната тенисистка пренесе същата инерция във втория сет, ала канадката нямаше никакво намерение да се предава и бранеше успешно своето подаване. В тези минути виждахме много лесни точки от началния удар на двете и шансовете за пробив бяха рядкост. В крайна сметка се стигна до пълно повторение на събитията от предходната част, но този път Андрееску реализира късен брейк и вкара сблъсъка в решителен сет.

Там силите изцяло напуснаха местната любимка, докато квалификантката изглеждаше сякаш тепърва е излязла на корта и не се нуждаеше от много време, за да пречупи съпротивата на някогашната носителка на "мейджър" трофей и все още е в график да се превърне в първата шампионка на състезанието, която е започнала участието си от пресявките.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От квалификациите до 1/4-финал: Китайска тийнейджърка пише история в Торонто Калоян Соколов
Теми:  
wta | кинуен женг | Обзори | торонто

Коментари





Следвайте ни в Facebook