От квалификациите до 1/8-финалите на Ролан Гарос: Световният №118 е голямата сензация в Париж

от в 19:52 на 02.06.2023
Мартин Петков

Фабио Фонини поднесе една от най-сериозните изненади на тазгодишния Ролан Гарос, след като още старта елиминира световния номер 10 Феликс Оже-Алиасим, но днес самият италианец се сбогува с участието си в надпреварата. Бившият представител на топ 10 беше замесен в сериозна петсетова битка с квалификанта Себастиан Офнер и в крайна сметка след 3 часа и 49 минути на корта Дон Фабио преклони глава срещу австриеца, който въпреки своите 74 непредизвикани грешки се поздрави с победата - 5:7 6:3 7:5 1:6 6:4. По този начин световният номер 118 ще дебютира в осминафиналната фаза на Голям шлем, където му предстои да срещне един измежду Диего Шварцман и Стефанос Циципас.

Началото на двубоя се оказа позитивно за италианеца, който задаваше темпото в разиграванията и наглед очаквано пръв се сдоби с предимство от пробив в актива си, ала светкавично допусна да изгуби контрол над ударите си, което водеше до прекомерен брой неточности, и Офнер обърна резултата, печелейки последователно на два пъти подаването на съперника си. Впоследствие Фонини запази завидно самообладание, като не остана подвластен на емоциите и чрез рибрейк възстанови паритета, за да може в самия край на откриващия сет да реализира късен пробив, с което направи първата крачка по пътя към крайния успех.

На старта на втората част станахме свидетели на бърза размяна на брейкове, като последва известно затишие, породено от силни минути на начален удар за двамата състезатели извън първата стотица, преди австриецът да се нагърби с покачване на риска в ударите и поведе с пробив. В тези моменти от срещата бившият шампион от Мастърса в Монте Карло изпитваше сериозен физически дискомфорт, който го принуди неколкократно да вземе медицински таймаут, като интервенциите с физиотерапевта видимо не носеха искания ефект от Фонини и квалификантът изравни общия резултат.

Проблемите на световния номер 130 бяха напът да го сломят в началото на третата част, когато обаче ветеранът в рамките на два свои гейма отрази общо четири брейкбола, като същевременно намери отново точността в отиграванията си, за да пробие. Постепенно с течение на времето затруднението при придвижването по корта, което изпитваше Дон Фабио, излезе още повече наяве и в поредица от пробиви той се раздели с преднината си в резултата, за да може Офнер на свой ред да вдигне оборотите в заключителното подаване преди чукащия на вратата тайбрек и замисълът му беше увековечен с успех, след като той причисли към актива си сервиса на екстравагантния тенисист и поведе в статуквото на отделните сетове.

Изпаднал в своеобразен нокдаун, италианецът демонстрира възможно най-добрата реакция на старта на четвъртата част, когато съумя да "изкорени" временно неточностите в равнището си и светкавично навлезе в ритъм, донесъл му комфортен аванс от три брейка. Бившият Мастърс шампион в този миг дори разполагаше с възможността да "върже геврек" на опонента си, която профука, но въпреки всичко остана хладнокръвен, за да изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

С настъпването на решителния пети сет австриецът избра да заеме пасивна позиция в близост до основната линия, като целеше единствено да връща топката от другата страна на мрежата, докато Фонини в старанието си да атакува бъркаше прекомерно и инкасира ранен пробив. Предусещащ вкуса на поражението, Дон Фабио намери сили, за да заличи изоставането си в резултата, но само за да видим нови два брейка в сметката на Офнер, като макар и квалификантът да се провали при първия си опит да сервира за победата, то при второто си заставане на начален удар стори необходимото и узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От квалификациите до 1/8-финалите на Ролан Гарос: Световният №118 е голямата сензация в Париж Мартин Петков
Теми:  
atp | ролан гарос | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook