От нито една ATP победа до финала в Лион: Франция намери нов герой в лицето на 117-ия в света!

от в 19:18 на 24.05.2024
Елеонора Александрова

Джовани Мпетши Перикар е едно от имената в мъжкия тенис, с които ще трябва да се съобразяваме в бъдеще. 20-годишният французин се очертава да е една от следващите големи звезди във Франция, като развитието на младия играч е забележимо. Той може да се похвали с 4 титли на ниво "Чалънджър" ( две от тях бяха поредни през тази година -11 поредни победи) и с 1 на ниво "ITF", ала седмицата в родния си град, Лион, се очертава, като най-силната в кариерата си.

Въпреки успехите в по-нискоразредните надпревари, то в турнирите на ниво ATP до тази седмица, нямаше нито една победа. Във френския град той съумя да запише четири победи, три от които над представители на топ 100, и така може да се похвали с ATP финал в едва дебютната си година в Тура, а от следващата седмица ще направи своя дебют в топ 100.

Безспорно най-голямата победа на Перикар е тази срещу световния номер 19, Александър Бублик, която постигна днес с резултат 6:4 7:5 и така в последния си двубой в турнира ще срещне Томас Мартин Ечевери.

Още в самото начало на полуфиналния двубой французинът наложи темпото си на игра, като основно оръжие му бе началният му удар. Грешките на първата ракета на Казахстан при мъжете също помогнаха на Перикар да поеме контрола в двубоя и така младият талант реализира пробив още в първия гейм. Играта на Бублик постепенно започваше да се стабилизира, а опитът му му помогна да изравни резултата в сета. Въпреки това, световният номер 117 отново показа превъзходството си над по-високо ранкирания си опонент и с брейк още при 4:3 съумя да запази преднината си и с 6:4 да поведе в първия сет.

Във втората част играта на казаха изглеждаше доста по-ефективна от тази в предната, което му позволяваше да бъде изцяло конкурентен на вдъхновения си противник. След 4:4 обаче Перикар отново показа големия си потенциал, достигайки до възможност за пробив и се приближи максимално до потенциално приключване на мача в два сета.

Нервите на Бублик бяха достатъчно здрави, за да удържат на атаката на французина, ала още в единадесетия гейм по-младият тенисист показа, че зад силното си представяне няколко минути по-рано няма случайности и с брейк в този момент бе на един гейм разстояние от победата. Перикар не пропиля възможността си за победа и със 7:5 във втория сет успя да ознаменува най-голямата победа в кариерата си!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От нито една ATP победа до финала в Лион: Франция намери нов герой в лицето на 117-ия в света! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | александър бублик | лион | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook