От нулев опит на трева до трофей: Серундоло сломи втория поставен и е шампион в Ийстбърн!

от в 19:12 на 01.07.2023
Калоян Соколов

Франсиско Серундоло е новият шампион на ATP 250 надпреварата в Ийстбърн. Аржентинецът имаше едва една победа на трева в Тура до началото на настоящия сезон, но продължава да впечатлява с резултатите си през последните месеци, доказвайки как би могъл да е успешен на абсолютно всяка една настилка. Най-високоранкираният южноамериканец трябваше да изиграе два мача в един ден, като първо спечели доиграването на срещата си с Макензи Макдоналд, а на финала повали друг американец - Томи Пол.

Любопитното е, че Серундоло надделява над втория поставен в две поредни седмици, тъй като го отстрани и на старта в Куинс, което явно далеч не е било случайно и днес победата беше затвърдена - 6:4 1:6 6:4. Така аржентинският тенис се сдоби с шампион на трева за пръв път от 28 години насам, но въпреки това, то световният номер 19 няма да прогресира с нито едно място в световната ранглиста при нейното обновяване.

Финалът не стартира никак бляскаво за южноамериканеца, който беше пробит още на старта, след което обаче Пол пропиля преднина от 40:0 и геймовете скоропостижно бяха изравнени. Впоследствие аржентинецът премина през сериозен тест, отразявайки поредния брейкбол от началото на мача и излезе напред в резултата при 2:1. Това даде началото на дълга серия от безпроблемни подавания за двамата играчи, докато не се стигна до 5:4 в полза на по-нискоранкирания тенисист, а вторият поставен не издържа на напрежението, сервирайки за оставане в сета и инкасира решителен пробив, който позволи на Серундоло да измъкне откриващата част.

Вторият сет отново започна със светкавичен пробив в актива на втория поставен, но този път нямаше никаква реакция от страна на неговия съперник и полуфиналистът от Аустрелиън Оупън изцяло доминираше на корта през следващите минути, изграждайки аванс от 4:0. 19-ият в света все пак намери сили да спечели следващото си подаване, ала не и да сътвори някакъв по-сериозен обрат и предаде частта, допускайки общо трети брейк в нея.

Решителният сет започна по-добре за американеца, само че Серундоло се опомни навреме и този път не позволи да изостане веднага с пробив. Форхендът на четвъртия поставен започна да работи на познатите високи обороти и именно южноамериканецът определяше темпото на разиграванията, а опонентът му единствено се стремеше да връща топката обратно в корта. В крайна сметка смелостта на аржентинеца беше възнаградена и той проби противниковия начален удар в седмия гейм, след което не погледна повече назад и можеше да отпразнува своята втора ATP титла в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От нулев опит на трева до трофей: Серундоло сломи втория поставен и е шампион в Ийстбърн! Калоян Соколов
Теми:  
atp | ийстбърн | Обзори | томи пол | франсиско серундоло

Коментари





Следвайте ни в Facebook