От пълна безпомощност до място на финала: Зверев оцеля срещу Табийо и ще спори за трофея в Рим!

от в 18:52 на 17.05.2024
Калоян Соколов

Александър Зверев влезе в ролята на големия фаворит в 1/2-финалите на Мастърса в Рим, след като турнирът се стече по такъв начин, че германецът се оказа единствения представител на топ 15, който попадна във финалната четворка. Тази статистика обаче далеч нямаше как да трогне Алехандро Табийо, който се намираше в серия от 9 поредни победи и вече беше надиграл Новак Джокович и Карен Хачанов в хода на седмицата.

Чилиецът за пореден път впечатли със своята разнообразна игра и дързък подход, като изглеждаше, че е напът да вземе още един елитен скалп и да дебютира в Мастърс финал, само че реши да действа прекалено пасивно, когато се намираше на само няколко точки от победата и в крайна сметка беше наказан от бившия шампион в турнира, който осъществи зрелищен обрат - 1:6 7:6(4) 6:2 за 2 часа и 17 минути игрово време.

Така германецът се класира за дебютния си финал през сезона и общо 11-ти на това ниво, а в спора за титлата ще се изправи срещу абсолютен дебютант в подобна фаза, като тази вечер Николас Джари и Томи Пол ще определят името на втория финалист в италианската столица.

Табийо показа от самото начало, че достигането му до този етап на турнира далеч не е било плод на случайност и извади съперника си от ритъм с отлично изпълнени къси топки и постоянни атаки към мрежата. Чилиецът също така сервираше на много високо ниво, докато Зверев видимо беше изненадан от високото равнище на опонента си и не намираше как да се противопостави, което доведе до пробив в полза на левичаря, който поведе с 3:1.

Впоследствие бившият шампион имаше две възможности за рибрейк, само че южноамериканецът неизменно играаеше на първо подаване и бързо обърна нещата в своя полза, за да затвърди аванса си. Световният номер пет пък демонстрираше сериозни изблици на нервност и сякаш не искаше да бъда на корта. Германецът изглеждаше много лежерен в движението си, а Табийо усети своя шанс и с пореден ретур уинър реализира пробив на нула и затвори сета с поредната си страхотна къса топка, като часовникът показваше как са изминали само 30 минути от началото на двубоя.

Зверев стабилизира изявите си на начален удар във втората част и все по-често съумяваше да въвлича съперника си в дълги разигравания, тъй като вече съумяваше да разчита неизменно сервисите му. 32-ият в света пък се оказа достатъчно устойчив от дъното на корта, за да издържи на всяко едно изпитание, пред което го изправаше олимпийския златен медалист от Токио.

Постепенно чилиецът отново започна да взема игрови превес и дори достигна до брейкбол в седмия гейм, само че фаворитът устоя на натиска и съумя да направи резултата 4:3 в своя полза. Подаванията на по-високоранкирания тенисист категорично вървяха по-трудно, но той показваше нужната психологическа устойчивост и докара нещата до тайбрек, където аутсайдерът пръв реализира мини пробив, ала изведнъж заигра твърде пасивно и сякаш чакаше Зверев да му подари мача, но 3-ият поставен нямаше такива намерения и спечели 6 от следващите 8 точки, за да изравни общия резултат.

Играта на левичаря се разпадна изцяло в третия сет и можехме ясно да видим, че той вече е много далеч от оптималното си физическо равнище. Това беше добре дошло за олимпийския шампион, който се стараеше да удължава максимално всяка една точка и тази стратегия сработи напълно, след като фаворитът влезе в серия от 4 последователно спечелени гейма, за да поведе с 5:1 и съвсем скоро можеше да отпразнува своята победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От пълна безпомощност до място на финала: Зверев оцеля срещу Табийо и ще спори за трофея в Рим! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | алехандро табийо | Обзори | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook