От сет и пробив пасив: Алкарас се събуди навреме и оттам насетне отнесе шампиона от Куинс!

от в 20:37 на 09.07.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас трябваше да мине през два много тежки сблъсъка с Франсис Тиафо и Уго Юмбер, за да се класира във финалната осмица на Уимбълдън, а днес се очертаваше отново да има много сериозно изпитание, изправяйки се срещу Томи Пол, от когото вече беше губил 2 пъти. Двубоят започна притеснително за действащия шампион, който изостана със сет и пробив, но оттам насетне взе 18 от следващите 24 гейма и без особени проблеми отстрани един от най-неудобните си съперници - 5:7 6:4 6:2 6:2 за 3 часа и 14 минути игрово време. 

Това означава, че ще гледаме повторение на миналогодишния 1/2-финал между Алкарас и Медведев, като тогава Карлитос се разправи с московчанина, но впоследствие световният номер 5 взе своя реванш от младока на US Open и развали очаквания зрелищен финал между него и Новак Джокович.

Първият сет се превърна в същинска 73-минутна епика, която ни предложи най-доброто от света на тениса. Американецът отрази 4 брейкбола в откриващия си сервис гейм, но само отложи неибезжното и Алкарас проби за преднина от 2:1. Шампионът от Куинс обаче отвърна на удара и поведе с 3:2, а в шестия гейм имаше купища възможности отново да отмъкне подаването на действащия носител на трофея, но испанецът оцеля и изравни за 3:3.

Световният номер три се опита бързо да си върне контрола над мача и притисна сериозно опонента си от ретур, само че Пол показа нагледно защо е един от най-неудобните съперници на Карлитос и неизменно водеше в резултата до 6:5. Тогава фаворитът взе няколко необмислени решения, а неговият съперник запази самообладение и съумя да сложи точка на спора в откриващата част.

Ситуацията за ибериеца се усложни още повече в началните минути на втория сет, когато 12-ият поставен се откъсна напред с 2:0 и изглеждаше повече от способен да елиминира 3-кратния "мейджър" носител. Алкарас обаче отговори на предизвикателството и започна да налага познатата си тенис офназива над своя опонент, което му помогна не само да изравни резултата за 3:3, но и да направи още един пробив, с който съумя да достигне до паритет в отделните части.

Третият сет се превърна в същинско фиаско за Пол, чиято игра тотално се разпадна и той направи едва 5 уинъра срещу 15 непредизвикани грешки. Испанецът също не играеше на особено високо ниво и правилно предаде инициативата на своя съперник, който просто не можеше да намери пределите на корта и инкасира цели 3 брейка, а това реши нещата в полза на бившия номер едно.

Четвъртата част се разви абсолютно идентично, тъй като американецът изобщо не приличаше на себе си и допусна да загуби 4 поредни гейма, завършвайки срещата с кошмарната статистика от 21 уинъра и 51 непредизвикани грешки, докато Алкарас се приближи към най-добрия си тенис и с лекота се поздрави с третата си победа от общо 5 мача срещу световния номер 13.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
От сет и пробив пасив: Алкарас се събуди навреме и оттам насетне отнесе шампиона от Куинс! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook