От сет и пробив пасив: Григор показа забележителен борбен дух и ще играе 1/2-финал в Женева!

от в 16:41 на 25.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров беше много сериозно тестван от Кристофър О'Конъл през днешния следобед и в един момент изглеждаше, че полуфиналната фаза в Женева ще остана мираж за четвъртия поставен, но той показа страхотна борбеност и успя да се върне от сет и пробив пасив, за да наложи волята си над своя съперник - 6:7(5) 7:5 6:4. Така българинът се класира за втори път през годината за финалната четворка на ATP състезание, като преди това го стори в Ротерам, където беше спрян от Даниил Медведев.  

Утре пък Гришо ще излезе в търсене на своя първи финал от пет години насам, а задачата пред него няма да бъде никак лесна, защото ще трябва да надиграе световния номер девет Тейлър Фриц, който днес изигра феноменален мач и се нуждаеше само от 48 минути по пътя към победата над Иля Ивашка.

Началото беше отлично за Григор, който още в четвъртия гейм достигна до три поредни точки за пробив, но пропусна бекхенд по правата от непосредствена близост до мрежата и впоследствие австралиецът се окопити, за да се измъкне от трудната ситуация. Постепенно полуфиналистът от Мюнхен заигра със сериоза доза самочувствие и диктуваше разиграванията, докато първата ни ракета стоеше твърде пасивен на корта и до голяма степен доброволно предаде инициативата в ръцете на своя съперник.

Това позволи на О'Конъл да разгърне мощта на своя форхенд, което неколкократно вкара нашия сънародник в трудни ситуации при собствено подаване, но той все пак удържаше на натиска и първата част щеше да бъде решена в тайбрек.

Там световният номер 85 прът поведе с мини брейк, но родният ни представител се съвзе бързо и имахме равенство при смяната на полетата. За съжаление, то непоставеният играч отново си върна предимството в точките, след като атакува мекия втори сервис на Димитров и заслужено си осигури два сетбола. Последва мълниеносен форхенд уинър от ракетата на бившия номер три, само че веднага дойде ред на грешка от същата тази страна и откриващата част отиде в актива на сочения за аутсайдер състезател.

Григор изглеждаше силно повлиян от развръзката в първия сет и се поддаде на разочарованието в следващите минути на двубоя. Най-добрият български тенисист излъчваше ниски нива на енергия, като просто удряше топката с всичка сила и неточностите му непрекъснато се увеличаваха. Така напълно заслужено по-нискоранкираният тенисист се откъсна напред с 3:0 гейма, но световният номер 33 далеч не беше казал последната си дума и осъществи рибрейк, пласирайки невероятен форхенд диагонал в движение. Оттам насетне се забелязваха сериозни колебания в тениса на на О'Конъл, а родният ни представител стоеше все по-стабилно в размените от основната линия и много скоро отново отмъкна подаването на опонента, за да предизвика изиграването на решителна част.

Димитров продължи да доминира сериозно в третия сет и веднага осъществи нов пробив, след като имаше късмет ретурът му да попадне върху линията. Наред беше нулев сервис гейм в полза на нашия сънародник, който го затвори с помощта на 11-ия си ас. 

Тогава австралиецът реши да вземе медицинско прекъсване заради болка в областта на крака си, а това разби сериозно ритъма на Григор, чиито удари летяха с огромна отстояние от очертанията на корта и скоро паритетът в резултата беше възстановен. 85-ият в света дори имаше шанс на собствен ред да поведе с брейк, но хасковлията се съвзе точно тогава и конструира няколко поредни безупречни разигравания, с които осъществи обрат в гейма.

Този момент се оказа решителен за изхода на мача, тъй като първата ни ракета отново заигра най-добрия си тенис и мигновено отново си върна пробива преимущество, който задържа до последно и в крайна сметка триумфира в тази близо 3-часова битка!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От сет и пробив пасив: Григор показа забележителен борбен дух и ще играе 1/2-финал в Женева! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | женева | кристофър о'конъл | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook