От сет и пробив пасив: Непримирим Тиафо пречупи Еванс и прати САЩ в 1/2-финалите

от в 10:08 на 04.01.2023
Мирела Николова

Отборите на САЩ и Великобритания бяха сред най-добрепредставилите се тимове в груповата фаза на United Cup и напълно заслужено оформиха "градския финал" в Сидни. След първите три двубоя резултатът бе 2:1 в полза на американците, след като Мадисън Кийс и Джесика Пегула надделяха съответно над Кейти Суон и Хариет Дарт. Единственият успех за британците досега пък бе дело на Камерън Нори, който сломи съпротивата на световния №9 Тейлър Фриц след оспорвана трисетова битка.

В крайна сметка обаче крайната победа бе за тима на САЩ, след като Франсис Тиафо надви Даниел Еванс в изпълнения с обрати двубой между вторите ракети на двете страни при мъжете. Въпреки че изоставаше със сет и пробив, американецът показа характер и съумя да осъществи обрат и да класира родината си за полуфиналната фаза на надпреварата след крайното 3:6 7:5 6:3.

Началото на двубоя бе равностойно, като и двамата състезатели поддържаха изключително високо ниво от сервис линията и трупаха точки в своя актив след скоростни комбинации. В шестия гейм обаче Тиафо на няколко пъти пропусна очертанията на полето с няколко сантиметра, което позволи на противника му да осъществи пробив, който впоследствие затвърди на нула, за да се откъсне с 5:2, подсигурявайки си успеха в дебютния сет.

Във втората част американецът още повече изостри ударите си и благодарение на това често успяваше да изтласка съперника далече зад основната линия, оставяйки го без възможност да поеме инициативата. По-голямата част от разиграванията преминаваха под контрола на Тиафо, но наред с уинърите му се трупаха и непредизвиканите грешки. В хода на сета станахме свидетели на общо 4 пробива, но решителният такъв дойде в дванадесетия гейм, когато Еванс позволи напрежението да го завладее и предаде подаването си след серия от грешки.

Американецът продължи с колебливите си изяви и в решителната част, където сервисът му не бе на необходимото ниво и във всяко свое подаване световният №19 бе изправен пред опасност от пробив. Той обаче съумяваше да извади на показ най-доброто от себе си именно в най-важните моменти и не допусна да загуби подаването си, опазвайки паритета за 2:2. В шестия гейм той предприе няколко отлични офанзиви и така на свой ред успя да реализира пробив, помогнал му да се доближи на крачка от успеха - 5:2. Сервирайки за победата, Тиафо бе безкомпромисен и без никакви колебания затвори срещата в своя полза. 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От сет и пробив пасив: Непримирим Тиафо пречупи Еванс и прати САЩ в 1/2-финалите Мирела Николова
Теми:  
atp | united cup | великобритания | дан еванс | Обзори | САЩ | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook