От сет пасив: Китайска сензация изпоти Рууд, но вицешампионът не допусна изненада на РГ

от в 14:36 на 03.06.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд отново трябваше да потрепери и срещна колебания в мача си от третия кръг на Ролан Гарос, но се мобилизира и подпечата мястото си в осминафиналите. Миналогодишният финалист в надпреварата имаше задачата да се изправи срещу сензацията от Мастърса в Мадрид - Жижен Жанг, който през днешния ден беше равностоен на четвъртия поставен в рамките на само два сета, преди норвежецът да вземе всичко в свои ръце и да затвори сблъсъка в четири части - 4:6 6:4 6:1 6:3. По този начин световният номер 4 прави нова крачка към повтаряне на постижението си в Париж отпреди година и в спор за място на четвъртфиналите ще срещне един измежду Маркос Гирон и Николас Джари, който именно детронира Рууд по пътя към титлата си в Женева преди седмица.

Началото на двубоя се оказа далеч от представите за добър старт на скандинавеца, който инкасира поредица от грешки от своя форхенд и предаде дебютното си подаване в актива на сензацията от Мадрид. Впоследствие Жан беше напът дори да дублира преднината си в резултата, ала изправен до стената, четвъртият поставен се абстрахира от собствените си неточности, като стабилизира равнището си от основната линия и скоропостижно се сдоби с инициативата, възстановявайки паритета. В този момент се създаде впечатлението, че Рууд наглед остави проблемното начало на срещата зад гърба си, но не така стояха нещата в действителност, след като допусна спад в сервиса си и световният номер 71 светкавично се възползва, за да се сдобие с нов пробив в актива си и в идните минути спаси общо три точки за рибрейк пред фаворита, с което заслужи да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част китаецът продължи да е уверен в способностите си, като тази му психологическа настройка му помагаше да реализира уинър след уинър и не след дълго поведе с 0:40 при начален удар на миналогодишния финалист. Норвежецът все пак запази нужното самообладание и посредством любимия си форхенд оцеля в трудната ситуация, за да може мигновено да експлоатира колебанията на Жан в близост до мрежата, пробивайки го. Както вече се случи по-рано в хода на сблъсъка, то световният номер 4 изигра един от най-слабите си геймове след своя брейк, при което китаецът нямаше затруднения да заличи пасива си в резултата, като последваха моменти на доминация от страна на сервиращите, преди в самия край Рууд най-после да засвидетелства уменията си в офанзивен план, когато пласира серия от печеливши комбинации при начален удар на съперника и отмъкна подаването му на нула, за да възобнови равенството в отделните сетове.

Стартът на третата част беше отличен за скандинавеца, който пренесе добрата си игра и все по-уверено завършваше успешно атаките си, лимитирайки шансовете за реакция от страна на по-нискоранкирания тенисист. С течение на времето разликата в класите беше все по-осезаемо онагледена от страна на Рууд, който изчисти напълно играта си от грешки и дори започнахме да го виждаме все по-често в близост до мрежата, където беше безупречен, при което отражението на игровото преимущество на четвъртия поставен беше изразено и в цифрово съотношение, след като той спечели пет поредни гейма и се доближи на един сет разстояние от мястото във втората седмица на турнира.

Китаецът усети накъде отива изходът на сблъсъка и опита да покачи риска в действията си в началото на четвъртата част, като това му решение му донесе дивиденти и той поддържаше паритета, ала подобен игрови стил в голям период от време винаги представлява нож с две острието. Именно от това в крайна сметка си изпари Жанг, чиито неточности зачестиха с преполовяването на сета, при което миналогодишният вицешампион единствено поддържаше нивото си константно и проби фундаментално в петия гейм, като нито за секунда не допусна колебание на собствен сервис и затвори срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От сет пасив: Китайска сензация изпоти Рууд, но вицешампионът не допусна изненада на РГ Мартин Петков
Теми:  
atp | жижен жанг | каспър рууд | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook