От спечелена битка с рака до победа над световния №5: Историята на Раян Пенистън

от в 21:32 на 15.06.2022
Мирела Николова

Да победиш топ поставения още при дебюта си на АТР надпревара, е сериозно постижение, с което неголям брой тенисисти могат да се похвалят. Един от тях е Раян Пенистън, който през вчерашния ден прикова погледите към себе си, отстранявайки световния №5 Каспър Рууд още на старта на турнира в Куинс. Тази победа обаче придобива още по-голямо значение за британеца, имайки предвид всички изпитания, с които се е сблъскал дотук в живота си.

Когато е само на 1 година, Пенистън бива диагностициран с рабдомиосарком - рак на меките тъкани, който е често срещан при децата. Британецът претърпява операция за премахване на тумора, след което се подлага на химиотерапия в Лондон за продължителен период от време.

"Трудно ми е да се връщам към този етап. Не си спомням нищо от него и дори когато бях дете, не знаех много за ситуацията. Едва преди 10 години станах по-силно заинтересован относно заболяването ми и поисках от родителите си да ми разкажат. Сигурен съм, че те не са имали голямо желание да говорят за това, тъй като без съмнение е било много тежък период за тях, както и за всички мои близки.

Поглеждайки сега назад, случилото се ми дава голяма сила. Би било страхотно, ако историята ми даде лъч надежда на други деца и семейства, които преминават в момента през подобно нещо, и ще се радвам да помогна, като им покажа, че всичко е възможно", споделя 26-годишният тенисист.

Година след началото на терапиите Раян бива излекуван и макар да не си спомня този период от живота си, той се чувства така, сякаш това изпитание го е превърнало в човека, който е в момента.

"То промени в огромна степен перспективата ми за живота. Когато имам тежък ден или пък се тревожа за нещо незначително, си спомням, че е имало опасност дори да не бъда част от този свят преди 25 години. Впоследствие, когато се върна в настоящето и се замисля за това, което ме притеснява, се успокоявам и се опитвам да се наслаждавам на всичко. Това със сигурност прави ежедневните трудности по-лесно поносими."

Британецът се възстановява напълно, но последствията от лечението са трайни. Той обаче успява да намери оптимизъм и в това.

"Химиотерапията повлия на растежа ми. Бях доста нисък, докато не навърших 14-15 години. Ръстът ми беше с близо 30 сантиметра по-малък от този на приятелите ми. Това обаче ми позволи да обърна внимание на някои детайли от тениса ми, върху които другите играчи вероятно не са работили толкова много, например придвижването по корта, работата с ръцете и тактиката. Най-важният аспект, в който успях да се развия обаче, беше психическата ми устойчивост", добавя още световният №180.

Всичко това бе извадено на показ по време на битката на Пенистън с Каспър Рууд, която британецът спечели след два тайбрека. Следващото препятствие пред Раян е Франсиско Серундоло, а дали приказката на местния любимец в Куинс ще продължи, предстои да разберем.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
От спечелена битка с рака до победа над световния №5: Историята на Раян Пенистън Мирела Николова
Теми:  
atp | куинс | любпопитно | раян пенистън

Коментари





Следвайте ни в Facebook