Отличен старт: Джокович избегна проблеми срещу 114-ия и ще срещне бивш 1/4-финалист от Шлема

от в 17:07 на 29.05.2023
Мирела Николова

Новак Джокович показа сериозни колебания в хода на клей сезона до момента, отпадайки преди полуфиналите на всеки от трите турнира на червено, в които взе участие, но самият той нееднократно заяви, че неговата цел е да достигне върховата си форма на Ролан Гарос. През днешния ден той изигра своя първи двубой в надпреварата и показа своето най-добро лице на корта, за да сломи безкомпромисно съпротивата на световния №114 Александър Ковачевич, постигайки успех с 6:3 6:2 7:6(1). По този начин сърбинът продължава кампанията си към трета титла в Париж, а в следващия етап му предстои да се изправи срещу Мартон Фучович, когото е побеждавал 4 пъти в също толкова изиграни срещи до момента.

Американецът демонстрира увереност в началните минути от мача и успяваше да издържи на натиска, на който го подлагаше именитият му противник. Впоследствие обаче световният №3 все по-често започна да пробива защитата на съперника и благодарение на перфектно конструираните си атаки реализира първи пробив в шестия гейм, който затвърди на нула за 5:2. Сърбинът сервираше като по убечик и в хода на откриващия сет загуби едва три точки на собствено подаване, изцяло лишавайки опонента си от възможност за обрат.

Доминацията на двукратния шампион ставаше все по-видима във втория сет, където той продължи да има пълен контрол върху случващото се. Балканецът достигна до пробив още в дебютното подаване на Ковачевич, след което реализира втори брейк и набързо си изгради преднина от 5:1. Печелившите удари от ракетата на фаворита не спираха да се множат, а американецът така и не успяваше да намери противодействие на отличното представяне на 22-кратния шампион от Шлема, който съвсем скоро удвои преднината си в отделните части.

Статуквото на корта се запази и в началото на третия сет, който отново бе открит с пробив на нула в полза на белградчанина. Тогава обаче последва рязък спад в нивото на Джокович, който изведе младока до възстановяване на равенството в геймовете за 3:3. Съвсем скоро сърбинът успя да си върне контрола върху събитията, спечелвайки отново противниковото подаване след безпогрешна контраатака, но грешките му продължаваха да се множат една след друга и той бе пробит, докато сервираше за крайната победа - 5:5. Този толкова оспорван сет в крайна сметка бе доведен до тайбрек, в който сърбинът включи на съвсем различна предавка и загуби само една точка, преди да си подпечата успеха с ретур уинър.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отличен старт: Джокович избегна проблеми срещу 114-ия и ще срещне бивш 1/4-финалист от Шлема Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | ролан гарос 2023

Коментари





Следвайте ни в Facebook