Отмъщението е факт: Жабер детронира Бенчич от трона в Чарлстън и е новата шампионка!

от в 23:12 на 09.04.2023
Мартин Петков

Онс Жабер имаше трудно начало на сезона, изпълнено с немалко разочароващи резултати, придружени от контузия, която не ѝ позволи да вземе участие в цикъла от надпревари в арабския свят, откъдето е родом. Тунизийката обаче в хода на настоящата седмица на WTA 500 турнира в Чарлстън успя да загърби несполуките си досега през 2023-та година, като постигна редица впечатляващи победи, върхът на които дойде днес, след като световната номер 5 в повторение на миналогодишния финал на състезанието надделя над защитаващата шампионка Белинда Бенчич с крайното 7:6(6) 6:4, вземайки своя реванш, дошъл за точно 2 астрономически часа на корта. Доказателство за отличното представяне на двукратната финалистка от Големия шлем също така е фактът, че тя не загуби дори сет в похода си към своя общо четвърти WTA трофей в досегашната си кариера.

Швейцарката потегли по възможно най-добрия начин в двубоя, след като видимо влязла в кондиция след доиграването на мача си срещу Джесика Пегула, по-малко от час преди старта на финалния сблъсък, определяше темпото на игра с удари от основната линия и осъществи ранен пробив. Впоследствие олимпийската златна медалистка сервираше на изключително високо ниво, докато не ѝ се наложи да подава за спечелването на дебютната част, когато напрежението взе връх над нея и след поредица от неточности тя допусна да изгуби преднината си в резултата, което означаваше тайбрек.

В него световната номер 11 изглеждаше, че е загърбила случилото се, като отново заигра на върха на способностите си и поведе с 6:4 пункта, осигурявайки си два сетбола, но дори при този си аванс не запази нужното хладнокръвие и Жабер се възползва от шанса си, като спечели следващите четири точки, за да отмъкне по крайно драматичен начин откриващия сет.

В началото на втората част пък умората, най-вече психическа, си каза думата и грешките в играта на двете финалистки зачестиха, но въпреки това двукратната финалистка от Шлема продължи да поддържа по-високо темпо спрямо защитаващата шампионка и след размяна на пробиви излезе напред в резултата. Успяла впоследствие да затвърди предимството си, световната номер 5 получи прилив на енергия, който ѝ донесе нов брейк на сметката, а оттам насетне макар швейцарката да стори всичко по силите, за да се завърне в мача, като навакса пробив пасива си и разполагаше с два брейкбола за изравняване на резултата при 5:5, то Жабер запази самообладание и подпечата триумфа си с титлата в Чарлстън.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Отмъщението е факт: Жабер детронира Бенчич от трона в Чарлстън и е новата шампионка! Мартин Петков
Теми:  
wta | белинда бенчич | онс жабер | чарлстън

Коментари





Следвайте ни в Facebook