Отново фактор на клей: Рууд сломи и Хуркач за дебютен "мейджър" 1/4-финал!

от в 16:44 на 30.05.2022
Владислав Риждов

Сезонът на клей до момента се развиваше под очакванията за Каспър Рууд, който доминираше червената настилка през изминалата година. Норвежецът регистрира ранни отпадания в Монте Карло, Мюнхен и Мадрид, но на Мастърса в Рим достигна до полуфиналите, а на следващата седмица защити успешно титлата си в Женева. Така осмата ракета на света пристигна в Париж с приповдигнато самочувствие и днес ги демонстрира за пореден път, след като се класира за своя дебют четвъртфинал в турнир от Шлема, надделявайки в четири сета над Хуберт Хуркач с 6:2 6:3 3:6 6:3.

Рууд навлезе в срещата на много високо ниво и още в първите минути си осигури три шанса за пробив. Още вторият от тях бе реализиран и норвежецът се озова в комфортна позиция да направи аванса си още по-изразителен. Реакцията от страна на Хуркач обаче не закъсня и той моментално заличи пасива си, само че не можа да задържи импулса в представянето си и предаде отново своето подаване. Този път поставеният под номер 8 се справи доста по-добре със затвърждаването на преднината си и поведе с 4:1. Рууд доминираше от основната линия с длановия си удар и скоро затвърди безупречната си игра с пореден брейк, който сложи края на откриващата част.

Наказателната акция от ракетата на Рууд продължи и във втората част, която той откри с експресен пробив, преди да увеличи лидерството си до 3:0. Последваха силни мигове от начален удар и за двамата, но Хуркач така и не успяваше да направи нужните корекции, с които да постави скандинавеца под напрежение. Остатъкът от сета премина под доминацията на сервиращите, които загубиха общо пет точки, а това означаваше и удвояване на преднината за световния номер 8, който се доближи само на сет от място във втората седмица на турнира.

Едва в третата част световният номер 13 показа индикации, че може да постигне нещо повече в сблъсъка и създаде първи проблеми на отлично играещия до момента съперник. Паритетът властваше в началото на сета, но след това дойдоха минутите на Хуркач. Полякът превърна в пробив единствената си възможност до момента, след което затвърди за 5:2, преди окончателно да запише името си на таблото след сервис гейм на нула.

Шампионът от Мастърса в Маями за 2021-а задържа подема си и в началото на четвъртия сет, който започна чудесно за него с брейк аванс. Рууд обаче веднага спря устрема на своя колега и почти предреши съдбата на частта в своя полза. Най-добрият норвежец спечели пет последователни гейма, а в остатъка не му остана нищо друго, освен да подпечата триумфа си с категоричен последен сервис гейм.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново фактор на клей: Рууд сломи и Хуркач за дебютен "мейджър" 1/4-финал! Владислав Риждов
Теми:  
каспър рууд | обзор | ролан гарос | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook